"Allt vi gör på land påverkar havet"
Havet har alltid varit en passion för Görgen Holmdahl (spi). Han fiskar vid det, åker båt på det och har många gånger dykt i det. Nu vill han rädda det. Som nytillsatt ordförande i miljönämnden vill han göra vad han kan för att vårda den sjuka Östersjön. Inför framtiden är han trots allt optimistisk – i alla fall när det gäller vår planet.
– Jorden har en bra förmåga att överleva genom drastiska åtgärder som istider och så vidare. Hur det går för människan däremot är en annan sak, säger han.
Han har arbetat inom flottan i många år. Där har han bland annat jobbat med ubåtstillverkning. Som dykare var han med och plockade upp Vasaskeppet bit för bit på 60-talet. I dag är han pensionär men kan ändå inte ta det lugnt. Då och då jobbar han som konsult inom sitt gamla område. Miljönämnden tar också en hel del tid. Han har märkt hur miljömedvetenheten har ökat under hans levnadstid och karriär.
– På 50-talet kördes sopor rakt ner i havet. Och utsläpp också. Man antog att havet kunde svälja allt, berättar han. Sett ur det perspektivet har vi blivit väldigt miljömedvetna i dag.
Görgen Holmdahl har bott i Trelleborg i hela sitt liv. Han är uppvuxen i Östra Torp. Men nu bor han sedan många år i Smygehamn där han kan vara nära havet.
Det var som pensionär han började intressera sig för politik.
– 1994 skulle Sveriges ekonomi räddas. Då frös man pensionerna i landet. Detta gjorde mig så upprörd att jag genast ville engagera mig politiskt, berättar han.
Spi, svenska pensionärers intresseparti, blev det givna valet när det gällde att driva pensionspolitik. Han blev medlem i den lokala partigruppen och sedan sekreterare.
– Jag upptäckte snabbt vilket bredd partiet har. Vi är också ett växande parti, vilket inte många är i dag. Vi ökar mellan 10 till 15 procent varje år, berättar han.
Men i dag har miljöintresset fått gå före pensionsfrågan. I Smygehamn har han sett hur havet har utvecklats.
– Jag har sett hur hav och skog försvinner. När man ser helheten märker man att allt vi gör på fastlandet påverkar havet. Tången på stranden är ett tecken på det. Östersjön är otroligt sjukt.
Nu hoppas han kunna vårda havet genom sitt arbete i miljönämnden.
– Östersjön är ett av de stora målen för nämnden. Vi ska påverka utvecklingen på olika sätt. Hamnen måste bli renare. I framtiden måste ny teknik tas fram. Färjorna kanske kan elanslutas? Samtidigt måste man komma ihåg att hamnen är väldigt viktig för Trelleborg. En stor arbetsgivare.
Han vill fortsätta att driva de nya våtområdena i kommunen. Och han vill att bussarna ska drivas med förnyelsebara bränslen och att eldrivna tåg utnyttjas från och till centralorten. Det är också viktigt att värna om den känsliga strandzonen och skydda den från hårdexploatering. Erosionen oroar honom.
– När jag växte upp i Smyge var stränderna långa och fina. Vi måste hitta helhetslösningar för att förhindra vidare erosion.
Sofia Bergström
0410-545 63
sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Antal ledamöter: 12 stycken
Medelålder: 59,6 år
Könsfördelning: Åtta män och fyra kvinnor
Budget: 4 844 000 kronor
Ansvarsområde: Livmedelstillsyn, industritillsyn, djurhållning och de allmänna miljömålen.