Annons

"Allt som har med bad att göra är en förlustaffär"

Sju miljoner finns reserverade. Anderslövarna strider för att få sitt bad medan politikerna funderar över om pengarna kan användas till något annat.
Trelleborg • Publicerad 11 augusti 2008

I juni i år beslutade kommunstyrelsen att fritidsnämnden ska utreda frågan om ett utomhusbad i Anderslöv. Utredningen ska behandla investeringskostnad, drift- och underhållskostnader, placering, tillgänglighet, säkerhetsfrågor samt ett eventuellt samarbete med annan fritidsverksamhet i byn. Den har ännu inte påbörjats, men enligt fritidsnämndens ordförande Mats Svensson (kd) gjordes en mindre utredning redan i våras.

- Vi ringde runt till ett antal kommuner och frågade vad de hade för driftskostnader. Det kommer inte att räcka med de sju miljonerna, säger han.

Annons

Mats Svensson har tidigare jobbat för att pengarna i stället ska användas till ett allaktivitetshus, men efter att det tagits upp i budgeten har han nu kommit på nya tankar.

- Jag skulle kunna tänka mig en stor skateboardanläggning, likt den i Västra hamnen i Malmö. Det tror jag skulle vara mer attraktivt än en enkel 25-metersbassäng, säger Mats Svensson som dessutom menar att det inte blir några driftskostnader på det sättet.

Oppositionsrådet Catherine Persson (s) är inte beredd att ge upp idén om ett bad, även om hon håller med Mats Svensson om att det troligtvis kan bli en vanlig, enkel 25-metersbassäng som mest. - Det var kärvt ekonomiskt under 90-talet. Inget parti har prioriterat detta men nu bör vi ta ställning en gång för alla. Pengarna ligger ju bara och skräpar, säger hon.

Persson menar att om utredningen visar att sju miljoner inte räcker till ett bad är även hon beredd att använda pengarna till något annat. En som inte är inne på samma bana är möbelhandlaren och Anderslövsbon Roland Thysell som engagerat sig i frågan under flera år.

- Befolkningen i Anderslöv är lovad detta. De ska inte bli snuvade på sitt bad, säger han och menar att det finns en stark opinion för en badanläggning i byn. Anderslöv behöver ett bad, att få andas framtidstro.

Att det skulle vara orimligt att bygga ett bad med en budget på sju miljoner håller han inte med om.

- Jag skulle inte driva frågan om det inte var realistiskt.

Mats Svensson planerar nu för ett möte med de boende i Anderslöv för att ta reda på vad de boende verkligen vill.

- Om de visar sig vara intresserade av en 25-metersbassäng så får det ju bli så, men då går vi mot strömmen i resten av Sverige, säger han.

- Allt som har med bad att göra är en förlustaffär, och vi har redan ett badhus i Trelleborg som kostar kommuninvånarna pengar.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons