Annons

Allt ljus på Sverige när trelleborgare åkte till Tyskland

Hallå där Folke Jönsson, durspelare som nyligen spelade på en folklorefestival i södra Tyskland.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2013
Spelmän från Durfolket och Durfåglarna deltog tidigare denna månad i en folklorefestival i södra Tyskland.
Spelmän från Durfolket och Durfåglarna deltog tidigare denna månad i en folklorefestival i södra Tyskland.Foto: Folke Jönsson

Hur kommer det sig att ni var i Tyskland?

– Vi är några spelmän från Trelleborgs durspelsgrupper som i flera år spelat tillsammans med en logdansgrupp från Lund. Under åren har vi bland annat varit i Litauen, Österrike och England, i år deltog vi i folklorefestivalen i Bitburg.

Annons

Berätta om festivalen!

– Festivalen pågick i tre dagar och det var 32 lag som deltog. De flesta lagen kom från länder i Europa, men även lag från Mexico och Vitryssland var där. På festivalen uppmärksammar man alltid ett land lite extra och i år var det Sveriges tur. Vi fick uppträda flera gånger och bland annat var Sveriges honorärkonsul i Frankfurt am Main på plats.

Var uppträdde ni?

– Vi uppträdde på scener och gator. En dag deltog vi i en stadsmarsch tillsammans med festivalens alla 1 300 medverkande. Vi gick då ungefär tre kilometer i 30 graders värme.

Hur många var ni som åkte ner?

– Runt ett trettiotal. Vi åkte buss både dit och hem och det tog ungefär två dagar åt vardera hållet. Bitburg ligger nästan nere vid franska gränsen.

Kommer ni att delta även nästa år?

– Det vet man aldrig.

Lisa Kron
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons