Annons

Allt fler väljer att begravas borgerligt

I både Trelleborg och Vellinge väljer allt fler en borgerlig begravning. ”Vi ser en tydlig ökning”, säger Tobias Ekvall på Larssons begravningsbyrå.
Trelleborg • Publicerad 6 augusti 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: 

2006 valde fyra procent av trelleborgarna ett borgerligt avsked. Bland Vellingeborna var siffran två procent. På fem år har de borgerliga begravningarna i de båda kommunerna ökat. I Trelleborg är siffran 6,7 procent för 2011. I Vellinge 5,7 procent. Och under årets första sex månader håller trenden i sig.

– Av de drygt 400 begravningarna i Trelleborg och Vellinge som vi håller i kan vi se en tydlig ökning. Sedan 2006 har andelen i Vellinge tredubblats, säger Tobias Ekvall och tillägger att antalet också ökat i Trelleborg.

Annons

Antalet borgerliga begravningar fortsätter att öka även i övriga landet. Det visar statistik från medlemsorganisationen Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Förra året var drygt nio procent av begravningarna borgerliga, vilket är nytt rekord.

– Ju fler människor som går på borgerliga begravningar kommer att märka att det inte är så stor skillnad. Tidigare kunde man se att folk valde kyrklig begravning eftersom de tyckte att det var enklare att luta sig mot traditionen. Folk var bekväma med kyrkan, säger Tobias Ekvall.

Hur skiljer sig en borgerlig begravning från en kyrklig?

– På en borgerlig begravning är det någon annan än en präst som håller i ceremonin. Vi har borgerliga officianter, ofta med bakgrund inom opera eller teater. Det är folk som är vana vid att stå på scen och att tala inför folk. Det har också blivit allt mer vanligt att någon i familjen säger några ord eller spelar något instrument. Andra väljer att inte ha några tal utan kanske bara spelar musik från en cd-skiva. Ceremonierna i Trelleborg brukar hållas i kapellet, medan det är vanligare ute i naturen eller på någon restaurang i Vellinge kommun, säger Tobias Ekvall.

Störst antal borgerliga begravningar, 914 stycken, skedde i regionen Västra Götaland samt Kungsbacka, Varberg och Falkenberg i Halland, visar statistik från SBF. Den högsta andelen borgerliga begravningar ägde rum i regionen Örebro, Västmanland, Södermanland och Östergötland, medan Värmland-Dalsland hade lägst andel.

År 2000, när relationen mellan svenska kyrkan och staten ändrades, låg andelen borgerliga begravningar enligt SBF på två procent. Enligt Ulf Lernéus, pressansvarig på SBF, har andelen vuxit sedan dess.

– Den största anledningen till ökningen är givetvis andelen utträden ur svenska kyrkan. Sen kan vi lägga till att många som går på någon av de 8 000 borgerliga begravningarna som hålls årligen tilltalas av att den inte är styrd av en kyrklig ordning. Många fångas av det fria, där kanske en nära vän håller ett personligt tal istället för prästen, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Peter Dontsov
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons