Annons

Allt fler unga mister studiebidraget

I Trelleborg har hundra gymnasieelever blivit av med studiehjälpen det senaste läsåret. Att alla gymnasieskolor sedan januari 2012 har skyldighet att rapportera elevers ogiltiga frånvaro till CSN har resulterat i att allt fler elever får det ekonomiska stödet indraget.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2013
Foto: 

Gymnasielever i Trelleborg har en högre grad av ogiltig frånvaro än både Skåne och Sverige som helhet. Hundra gymnsieelever, 8,3 procent av de som har studiemedel, har mist studiebidraget det senaste året. I Skåne och Sverige är motsvarande siffror 7,3 procent respektive 6,2 procent.

Vad den skillnaden beror på kan inte Andreas Dahlkvist, utredare på CSN, svara på.

Annons

–  Att de ligger högre än genomsnittet beror antingen på att de är mer benägna att rapportera in ogiltig frånvaro eller så har de en högre andel skolkare, säger han.

Rapporterar flitigt

Anders Wramnell, rektor på Söderslättsgymnasiet S:t Nicolai menar att de har varit effektiva med inrapportering till CSN.

–  Det sker per automatik genom att vi rapporterar per sms eller mejl till elevens målsman om de inte är myndiga. Sedan rapporteras det till CSN. Jag tror det nya systemet har satt fart på diskussioner i hemmet, säger han.

Innan lagändringen 2012 underättades inte CSN förrän eleven närmade sig 20 procents frånvaro.

–  Men då har det gått för långt. Nu kan man fånga upp eleven tidigare, menar Anders Wramnell.

Informerar tidigt

På Söderslättsgymnasiet är man också noga med att upplysa, redan från första föräldramötet, om vad som händer om man skolkar.

–  Vi talar om att vi rapp- orterar till en annan mynd- ighet. Även om alla har ansvar för sitt handlande och för sin skolgång kan det också innebära rikt- iga tragedier. Det slår hårt mot familjerna när de får återbetalningskrav och kanske indragna försörjningsstöd. Men vi släpper inte bara en elev som har frånvaro utan vi sätter vi in alla stödinsatser. Vi skickar dem till samtal hos skolsköterskan och försöker fånga upp dem, säger Anders Wramnell.

Lisa Kron
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons