Annons

Allt fler skador bland brevbärare

Kommer posten sent helt plötsligt? Då beror det på att din brevbärare tänker på sina knän och axlar samt att hålla stressen nere. Denna vecka satsar anställda på Posten på att ”jobba rätt”.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2011
Under en vecka satsar brevbärarna på att ”jobba rätt”. De ska inte springa i trappor eller bära för tungt. Anne-Marie Gentile tar det lite lugnare i solskenet.
Under en vecka satsar brevbärarna på att ”jobba rätt”. De ska inte springa i trappor eller bära för tungt. Anne-Marie Gentile tar det lite lugnare i solskenet.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

Allt fler Postenanställda får problem med hälsan. Slitna ryggar, axlar och knän blir fler. Stressen blir också ett allt större problem. Det menar Anne-Marie Gentile, fackligt ombud på Posten i Trelleborg.

– Ja, det märker vi i våra arbetsmiljöenkäter. Stress och värk ökar för varje år. Vi har ju ett fysiskt tungt arbete, säger hon.

Annons

I ett försök att råda bot på detta kommer alla anställda på Posten över hela landet att ”jobba rätt” i en kampanj som pågår hela veckan. Det innebär bland annat att man inte springer i trappor eller lyfter på fel sätt. Man tar sina pauser och lyssnar på kroppen. Det kan innebära att jobbet tar längre tid och posten blir lite sen. Men inte nödvändigtvis.

– När man är stressad jobbar man ju inte så effektivt. Jag tror inte det kommer att bli så mycket övertid för mig den här veckan, säger hon.

Men hon menar samtidigt att de anställda på Posten har blivit färre, vilket lett till längre utdelningsslingor för de som är kvar. Anne-Marie Gentile har 630 hushåll att dela ut till varje dag.

– Det är hälften lägenheter och hälften villor. Det är bra med varierade slingor, säger hon.

Nu vill man göra om slingorna. De ska varieras så mycket som möjligt, så att det inte bara innehåller lägenheter med trapphus som sliter på knäna eller utdelning med cykel och med bil. Anne-Marie Gentile önskar också att fastighetsboxar skulle ersätta samtliga brevinkast i lägenhetshus.

– Det skulle verkligen underlätta för oss, säger hon.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons