Annons

Allt fler pluggar på hemmaplan

En större andel Trelleborgselever stannar på hemmaplan för att läsa på gymnasiet. 64 procent av ettorna har valt Söderslättsgymnasiet för sina studier höst.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2013

– Det är glädjande att Söderslättsgymnasiet hävdar sig så bra i konkurrensen, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

För två år sedan valde endast 58 procent av Trelleborgsungdomarna Söderslättsgymnasiet. De senaste två åren har ungefär lika många elever som tidigare sökt sig till andra kommunala skolor, men de som söker till friskolor har minskat dramatiskt. 2011 antogs 108 ungdomar från Trelleborg till friskolor, i år är antalet nere i 48.

Annons

Trots att andelen som väljer Söderslättsgymnasiet ökar så sjunker det totala elevantalet på skolan. På två år har antalet sjunkit från 353 till 321. Förklaringen är minskande elevkullar och ett minskat programutbud.

– Många som söker dig till andra kommuner gör det för att vi inte har alla program här, säger Barbro Melander, bildningschef i Trelleborgs kommun.

En skola som verkar ha tappat en stor del av sin dragningskraft på Trelleborgselever är Sundsgymnasiet i Vellinge. På två år har antalet elever som antagits till Sundsgymnasiet minskat med en tredjedel, från 43 till 13.

Den populäraste skolan utanför Trelleborg är numera Nils Holgerssongymnasiet i Skurup där 18 Trelleborgselever i årskurs ett har börjat i höst. Sundsgymnasiet delar andraplatsen med Borgarskolan i Malmö, som båda har antagit 13 Trelleborgselever.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons