Annons

Martin Falkenby: Allt fler läsare – allt fler utmaningar

Det finns ljus i höstmörkret. Exempelvis att Trelleborgs Allehandas upplaga ökar. Men allt är inte guld som glimmar.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 november 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Näringslivsfrågor är ett av ämnena som ni läsare är mest intresserade av. Så hur går det för Trelleborgs Allehanda egentligen?

Jo tack, bra! Vi är en av vad rimligen måste vara ett fåtal tidningar i Sverige som ser ut att hålla budgeten för 2023. Vi har också en ökande upplaga.

Annons

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen: vår affärsmodell med tre dagars utgivningstakt av papperstidningen i veckan, tydligt fokus på det lokala, nära reportage, varierade presentationsformer och olika typer av fördjupning och granskning är en framgångsfaktor.

Förra hösten besökte jag lokaltidningen Ljusnan i Bollnäs. De skulle just gå från utgivning sex dagar i veckan till fyra. Nu läser jag att även Ljusnan ökar i upplaga.

”Skånskan ska i april minska sin utgivningstakt enligt TA-modell till tre dagar i veckan. Anledningen är, precis som det var för vår del, lönsamhetsproblem.”

Med TA och Ljusnan finns alltså exempel på paradoxen att en minskning kan leda till en ökning. Det var också därför jag för ett par veckor sedan skickade ett mejl till min chefredaktörskollega Lena Philipson på Skånska Dagbladet som inleddes: Hej Lena! Tror att det är helt rätt beslut även om det alltid är tufft med stora förändringar.

Skånskan ska i april minska sin utgivningstakt enligt TA-modell till tre dagar i veckan. Anledningen är, precis som det var för vår del, lönsamhetsproblem. Beslutet innebär också att Skånskan ska fokusera på sitt lokala kärnområde: Eslöv, Höör och Hörby. Det är flera år sedan som tidningen stängde sin redaktion i Trelleborg, nu lämnar de även Skurup och Sjöbo för att överleva.

Det är alltid trist med minskad mångfald och minskat utbud, men invånarna i Mellanskåne är vinnare om förändringen innebär mer och bättre lokaljournalistik. Det är som sagt Trelleborg och Bollnäs tydliga exempel på.

”När färre tidningar delas ut i vårt område innebär det en ökad kostnad för Trelleborgs Allehanda.”

Det finns ett bekymmer med Skånskans minskade utgivningstakt och koncentration till Mellanskåne. När färre tidningar delas ut i vårt område innebär det en ökad kostnad för Trelleborgs Allehanda.

Förklaringen är att ju fler tidningar som en distributör har med sig ut till hushållen desto mindre blir kostnaden för varje exemplar. Därtill ska läggas den förändrade mediekonsumtionen där allt färre läser papperstidning till förmån för våra digitala kanaler.

Det här är något vi måste ta höjd för framöver. Men det ska väldigt mycket till för att vi ska minska på vår redaktionella bevakning av Trelleborg. Där har vi en lyckosam affärsmodell.

Annons
Annons
Annons
Annons