Allt fler kackerlackor i hemmen

Se upp med varor som tas in i hemmet. Nu invaderar kackerlackorna allt fler hem enligt Anticimex. Problem med kackerlackor har funnits i många år. Men på senare tid har de ökat.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2005

Nu blir det dessutom allt vanligare att de tar sig in i hemmen.

– Jag har känt till problemet sedan 1989. Men förr var det oftare restauranger och bagerier som var drabbade. I dag är det snarare bostäder man hittar dem i. Det är svårt att svara på varför, säger Jörgen Gullstrand, platschef på Anticimex i Malmö.

Malmö är värst drabbad av krypen. Men även i Trelleborg har Anticimex fått rycka ut.

– Trelleborg är ganska förskonade. Men vi har haft några fall, säger han.

Tysk kackerlacka är en av de vanligaste sorterna i Sverige. Den kommer inte från Tyskland men heter så ändå. Det är en svår insekt att bli av med eftersom den är bra på att gömma sig och gillar bäst att verka nattetid.

– De är goda löpare och kan därför vara svåra att upptäcka, säger Jörgen Gullstrand.

Han vill uppmana de som ännu inte drabbats att vara uppmärksam på varor som tas in i hemmet. Kackerlackorna kan gömma sig i stora förpackningar. Om man dödar en av insekterna är det viktigt att lyfta ut den från huset - annars kommer snart andra krypandes.

– Kackerlackor är allätare. En död kackerlacka lockar ju andra.

För att bli av med insekterna sanerar Anticimex ofta flera gånger. Det kan också vara bra att dammsuga hemmet ofta.

Även om de svarta små krypen ökar i Skåne tror Jörgen Gullstrand inte att problemet kan bli lika stort som i till exempel Asien där de förekommer i varje hem.

– Kackerlackor gillar varmt väder som vi sällan har här. Antalet insekter kan aldrig bli riktigt stort i Skåne, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 27

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.