Allt fler efterfrågar närodlad mat
Det börjar bli svårt för LRF att locka lokala producenter till marknaden Skånsk mat på Köpmansmagasinet. Anledningen är inte att intresset för närproducerat har minskat bland konsumenterna utan snarare tvärtom. I dag är det så stort att många gårdar har sin egen försäljning hemma.
- De har därför svårt att komma hit eftersom de har fullt upp i butiken på gården. Hallongården till exempel, behöver all sin personal hemma, säger Anders Wärleus, grisproducent från Västra Värlinge som håller i Skånsk mat.
Inne i Köpmansmagasinet var trängseln stor bland de producenter som fanns på plats. Bland annat sålde Nigella Göransson från Klagstorp sin marmelad hon tillagat för försäljning i cirka femton år.
- Kunderna tycker om så vitt skilda saker, själv gillar jag vår rosenmarmelad. Den är speciell, säger hon och tipsar om att aldrig glömma fruktpektin när man kokar marmelad.
Men produkten som drog mest folk var klassikern äggakaga. Inne i vagnen på Köpmansmagasinets gård är det varmt och os stiger från den stora spisen. Åtta pannor med bubblande äggblandning sprider en underbar doft.
- Nu är det dags att vända, ropar Astrid Ahlin muntert till Gunnel Olsson.
Så kastar hon snabbt pannan mot en plåt och vänder och undviker på det sättet att den tjocka kakan går sönder.
- Nu ska den bara tillbaka i pannan igen. Se så fin den är, säger Astrid Ahlin.