Annons

Allt fler bokar resor på nätet – trots detektivarbete

Allt fler väljer att boka sina resor via internet. Det är ofta billigt men det är inte alltid det bästa alternativet. Vilken typ av resa det är påverkar.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Att boka genom en resebyrå underlättar i vissa fall. Det är till exempel smidigt om man ska resa mellan flera olika ställen. Det kan vara svårt att boka multistoppresor på nätet, säger Tobias Larsson, chefredaktör på resemagasinet Vagabond.

Men ska man bara ta sig från punkt A till B och sedan tillbaka så tycker han att nätet är smidigt. Det blir i många fall billigare också.

Annons

– Men det kräver en del detektivarbete. Man måste surfa runt på en del sajter, till exempel på prisjämförelsesajter och se vilket bolag som är billigast på en viss destination.

Lars-Åke Pugner, ägare till Pugners resebyrå i Trelleborg, menar att internetrabatter ges främst på charterresor.

– Folk tror att flyg, hotell och hyrbilar är billigare på nätet men det är det ofta inte. Vi är 50 stycken privatresebyråer som samarbetar och tillsammans kan vi få avtal med flygbolag och framförallt hotell och hyrbilsföretag som gör att vi kan tjäna pengar samtidigt som kunden sparar.

Men han säger också att större researrangörer har gått ut med stora rabatter till dem som bokar på nätet.

– Sparar en familj hundra kronor tror jag inte att de väljer att boka på nätet men blir det 1 500 kronor billigare förstår man att de väljer det.

Tobias Larsson menar att om man ska till en annorlunda destination kan det vara skönt att gå till en resebyrå.

– Ska man vandra i Nepal eller se bergsgorillor i Rwanda så är det förståeligt att man vill prata med någon om resan, säger han.

Enligt Tobias Larsson har många resebyråer försvunnit de senaste åren men han tror ändå att några kommer att finnas kvar under en lång tid framöver.

– Det kan vara så att det här med personlig service kommer tillbaka, att det blir lite av en trend, säger Tobias Larsson.

Peter Smirnakos, chefredaktör på Res, tror inte heller att resebyråerna kommer försvinna:

Annons

– Många tycker att det är tryggt att boka genom en fysisk person även om de blir allt färre. Resebyråer är bra om man ska på en avancerad resa med många delmoment.

Det har länge gått att köpa resor på internet men det var i samband med att det kom fram säkra och bra betalningslösningar för näthandel som resebokningar på nätet fick ett uppsving, menar Tobias Larsson.

Lucas Dietrichson
Lucas Mathisen Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons