Annons

Allt färre sökande till kulturstipendiet

Färre än någonsin har sökt när kommunens kulturpris och stipendium för 2006 ska delas ut.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2006
Hanna Petersson. "Serietecknare och illustratör som ger ut en serietidning, Polly Darton. Serien har synts i olika tidningar. Har inlett ett samarbete med Trelleborgs Allehanda. "
Hanna Petersson. "Serietecknare och illustratör som ger ut en serietidning, Polly Darton. Serien har synts i olika tidningar. Har inlett ett samarbete med Trelleborgs Allehanda. "Foto: 
Marie Andersson. "Hon är idag 17 år och har under lång tid visat prov på stor musikalitet trots sitt handikapp som blind. Har deltagit i flera talangjakter och uppträtt på flera scener i Trelleborg."
Marie Andersson. "Hon är idag 17 år och har under lång tid visat prov på stor musikalitet trots sitt handikapp som blind. Har deltagit i flera talangjakter och uppträtt på flera scener i Trelleborg."Foto: 
Tom Wall. "En ytterst begåvad ung fotograf som redan visar stor uppfinningsrikedom när det gäller fotokonst. Har blivit utsedd att delta i en samlingsutställning i Bremen."
Tom Wall. "En ytterst begåvad ung fotograf som redan visar stor uppfinningsrikedom när det gäller fotokonst. Har blivit utsedd att delta i en samlingsutställning i Bremen."Foto: 
Anni Hemlin. "Debuterade som tvåårig i teatersällskap. Under många år har 18-åriga Anni befunnit sig i en kulturell värld av musik, teater, dans och cirkus. Studerar nu vid cirkusgymnasiet i Ystad."
Anni Hemlin. "Debuterade som tvåårig i teatersällskap. Under många år har 18-åriga Anni befunnit sig i en kulturell värld av musik, teater, dans och cirkus. Studerar nu vid cirkusgymnasiet i Ystad."Foto: 
Föreningen Gamla Trelleborg. "Som bevis på trelleborgarnas uppskattning av föreningens arbete under 50 år med att i ord och bilder dokumentera stadens historia."
Föreningen Gamla Trelleborg. "Som bevis på trelleborgarnas uppskattning av föreningens arbete under 50 år med att i ord och bilder dokumentera stadens historia."Foto: 
Ingrid Malmquist. "Grundare av Trelleborgs Poesisällskap och har under många år varit en inspirerande kraft i kulturlivet i Trelleborg och välkänd som presentatör och recitatör."
Ingrid Malmquist. "Grundare av Trelleborgs Poesisällskap och har under många år varit en inspirerande kraft i kulturlivet i Trelleborg och välkänd som presentatör och recitatör."Foto: 
Joanna Segelström. "Genom sitt Galleri New Form har hon gett Trelleborg ett ansikte inom kulturturismen. I sitt galleri exponerar hon konstnärer genom stor mångfald."
Joanna Segelström. "Genom sitt Galleri New Form har hon gett Trelleborg ett ansikte inom kulturturismen. I sitt galleri exponerar hon konstnärer genom stor mångfald."Foto: 

På tisdag beslutar kulturnämnden vem som ska bli årets kulturpristagare och vem som ska få stipendiet för unga kulturutövare på 10 000 kronor. Men färre är någonsin bland allmänheten har känt sig manade att söka eller nominera en pristagare.

– Det är lite tråkigt. Det hade varit roligare med flera sökande, tycker nämndens ordförande Mait Risberg (m).

Annons

Förra året sökte nio personer eller grupper kommunens kulturpris och stipendium. I år är siffran nere på sju. Bara två namn är nominerade av personer utanför kulturnämnden, resten är inskickade av de egna ledamöterna.

– Det ser jag inget problem med, de nominerar ju inte partipolitiskt, tycker Mait Risberg.

Hon tycker inte att nämnden kan göra så mycket mer för att informera om ansökningarna.

– Vi har haft en annons i TA. Annonser kostar pengar och dem lägger vi hellre på kulturbidrag.

Hon tycker heller inte att det är nödvändigt att skicka ut mer information till olika kulturföreningar.

– Det är ju allmänheten som ska nominera, inte föreningar, tycker Mait Risberg.

Vilket som egentligen är sista ansökningsdatum har det rått oklarhet om. På kommunens hemsida står det under rubriken "Trelleborgs kulturstipendium" att sista ansökningsdag är 15 oktober. Det står det även på ansökningshandlingarna och i den annons som sattes in i Trelleborgs Allehanda i början av oktober.

I en annan notis på kommunens hemsida anges dock att sista ansökningsdag är den 31 oktober. Alla sju ansökningar och nomingeringar utom en är inlämnade efter den 15 oktober. Både Mait Risberg och Rolf Persson (spi), som också är ledamot i beredningsutskottet, menar att 15 oktober gäller för allmänheten och att ledamöter i nämnden fortfarande har möjlighet att lämna in nomineringar fram till nämndens beredningsmöte. Varför det är så kan ingen av dem riktigt förklara.

Bara en person, Hanna Petersson, har själv sökt det stipendium på 10 000 kronor som riktar sig till unga kulturskapare i Trelleborgs kommun. Övriga har nominerats av kulturnämndens ledamöter. En av motiveringarna, att Marie Andersson "visat prov på stor musikalitet trots sitt handikapp som blind" har redan väckt reaktioner.

– Jag har fått mejlreaktioner på det och jag kan bara beklaga. Den står jag inte bakom, säger Mait Risberg.

Annons

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons