Annons

Allt färre prästgårdar

Ett fåtal prästgårdar finns kvar på Söderslätt. Efter hand har församlingarna gjort om dem till pastorsexpeditioner eller församlingshem. En tradition med nästan tusenåriga anor har efter hand försvunnit.
Trelleborg • Publicerad 22 december 2003

Orsakerna är dålig ekonomi i församlingen eller att prästerna vill bo i en egen bostad. Mindre än hälften av församlingarna på Söderslätt har fortfarande kvar prästgårdar som också används som tjänstebostad. De flesta såldes när församlingarna gick samman i samfälligheter i slutet av 80-talet. Många av församlingarna, särskilt ute på landsbygden, har många kyrkor och kyrkogårdar att underhålla med ett minskande befolkningsunderlag. I Anderslövs församling finns en prästgård kvar. Den andra, i Grönby, såldes 1926 när kyrkoherden flyttade in till Anderslöv. Dessutom har församlingen fyra kyrkor och fyra församlingshem att underhålla. Prästgården har nyligen isolerats om och jordvärme/bergvärme ska installeras. Alstad församling har en prästgård kvar, i Västra Alstad, men den kommer att säljas under 2004. - Annars har inga prästgårdar sålts under senare år, säger Maj-Lis Persson i Alstad församling. Så vi har inga tjänstebostäder. Prästgården i Dalköpinge finns kvar, men inte som tjänstebostad. I prästgården finns, sedan fyra år tillbaka, expedition och församlingshem. Även i Dalköpinge församling såldes prästgårdar av i slutet av 1980-talet medan församlingshemmet för fyra år sedan. - Vi har sex kyrkor att underhålla och 3 865 medlemmar, säger Anki Wehlin. Men vi har hyfsad ekonomi och har sålt av hus. Om det finns en tjänstebostad betalar prästen marknadsmässig hyra för 100 kvadratmeter. Resten betalar församlingen. Inte heller Källstorps församling tillhandahåller någon tjänstebostad. Den gamla prästgården i Östra Torp är numera församlingshem och den i Hemmesdynge har sålts. I hela landet är det 879 församlingar av omkring 2 200 som har kvar sina prästbostäder.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons