Annons

Allt färre arbetslösa i Trelleborgs kommun

Arbetslösheten minskar i Trelleborg och hela Skåne. En stark konjunktur och läget i Öresundsregionen tros bidra till minskningen i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2006

I går kom arbetsförmedlingens siffror över arbetslösheten i maj månad. I Trelleborg är 1342 personer, 5,5 procent öppet arbetslösa eller i åtgärder. Det är en minskning med 0,3 procent jämfört med förra året.

– Arbetsmarknaden efterfrågar fler jobb och vi märker att färre människor anmäler sig som arbetslösa hos oss. Trelleborg ligger dessutom i en stark region, säger Karin Persson på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Annons

Enligt arbetsförmedlingens undersökning bland företagen i Trelleborg finns en bred efterfrågan på arbetskraft, menar Karin Persson.

– Byggsidan är på frammarsch men även service- och tjänstebranschen, säger hon.

Utvecklingen i Skåne och riket som helhet visar på en liknande trend. I Skåne har den öppna arbetslösheten minskat från 3,9 till 3,3 procent. Även ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska i länet, enligt länsarbetsnämnden. 108 ungdomar, 3,9 procent, är öppet arbetslösa i Trelleborg. I fjor var samma siffra 5,3 procent. En förklaring till minskningen är att många får jobb inför sommaren, enligt Karin Persson.

– I proportion till länet är antalet arbetslösa ungdomar fler i Trelleborg. Men här är minskningen å andra sidan större i förhållande till folkmängden, säger hon.

I samband med studentexamen väntas fler unga skriva in som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

– Den statistik som vi publicerar för juni brukar alltid vara den högsta när det gäller antalet arbetssökande. Det är en säsongsmässig variation som brukar lägga sig när unga får jobb eller börjar studera till hösten, säger Karin Persson.

I en nyligen publicerad rapport bedömmer Riksrevisionen att upp till tre fjärdedelar av arbetsförmedlingens kontor i landet inte ger ungdomarna ett fullgott stöd i deras arbetssökande. I Trelleborg har ingen utvärdering bland unga gjorts av hur de själva upplever stödet från arbetsförmedlingen, enligt Karin Persson.

– Men vi upplever att vi ger unga ett gott stöd i arbetssökandet och statistiken verkar peka på att vi är på väg åt rätt håll, säger hon.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons