Annons

Allt är tillåtet i kamp om åttor

Niondeklassarna är just nu inne på slutspurten inför gymnasiet, medan åttorna tog första steget på sin resa igår.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2011
Högstadieläraren Benny Persson tittar tillsammans med eleverna Oscar Nilsson och Karl-Henrik Andersson på när Mats Hylén, lärare på fordonsprogrammet, visar en motor.
Högstadieläraren Benny Persson tittar tillsammans med eleverna Oscar Nilsson och Karl-Henrik Andersson på när Mats Hylén, lärare på fordonsprogrammet, visar en motor.Foto: Tomas Nyberg
Ervin Omerovic som går på Liljeborgsskolan väljer mellan omvårdnadsprogrammet och det naturvetenskapliga. Här får han låtsasgips av Marie Nilsson.
Ervin Omerovic som går på Liljeborgsskolan väljer mellan omvårdnadsprogrammet och det naturvetenskapliga. Här får han låtsasgips av Marie Nilsson.Foto: Tomas Nyberg
Julia Hägg, Emi Andersson, Ellinor Horvath, Cornelia Dahl och Ebba Green lyssnar på en inspelning som esteteleverna har gjort.
Julia Hägg, Emi Andersson, Ellinor Horvath, Cornelia Dahl och Ebba Green lyssnar på en inspelning som esteteleverna har gjort.Foto: Tomas Nyberg

"Fråga mig" står det med gul text på gymnasieelevernas blå t-shirtar. De är på plats i rotundan i Parken för att informera blivande elever om sina utbildningar. Det vimlar av hemmabyggda bilar, motorer, inlånade rullstolar och instrument och åttondeklassarna ser lite förvirrade ut av alla intryck.

– Det är svårt att välja. Jag har tänkt på gymnasiet sedan sjuan, säger Ervin Omerovic som just nu står och pendlar mellan NV och omvårdnadsprogrammet.

Annons

Samtidigt som han får information om det senare alternativet gipsar Marie Nilsson hans underarm. Hon är inlånad från akuten på lasarettet.

– Ta av dig den när du känner dig frisk, säger hon till Ervin Omerovic innan han går vidare på gymnasiemässan.

Det är andra året som åttorna blir inbjudna på mässan. Idén kommer från studie- och yrkesvägledarna på högstadieskolorna och enligt den utvärdering som gjorde i fjor är det uppskattat även bland eleverna.

– Det är mycket att välja på och mycket är likt det andra, säger Cornelia Dahl.

Hon och hennes kompisar är överens om att det är viktigt att gymnasieprogrammet ska vara något som man är intresserad av, samtidigt som man måste lära sig något. De stannar hos Moa Granvik som går tredje året på estetiska programmet.

– Nu är tanken att jag ska bli veterinär. Det har aldrig varit min dröm att jobba med musik, men när jag slutade nian var jag trött på skolan och ville bara göra något som jag tyckte var kul, säger Moa Granvik som är nöjd med sitt val även om hon nu byter inriktning totalt.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons