Annons

Alliansen oenig om vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen kommer att vara en del av den nya bildningsnämnden. Det står klart sedan partierna i Alliansen inte kunde samlas kring ett gemensamt förslag i kommunstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2011

I förslaget låg det att den nyinrättade arbetsmarknadsnämnden skulle hålla i pengarna för vuxenutbildningen medan bildningsnämnden skulle ha ansvaret för själva verksamheten. Arbetsmarknadsnämnden skulle på det sättet kunna beställa kurser och utbildningar, antingen från bildningsnämnden eller från någon annan aktör.

Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Kommunal och SKTF reagerade på förslaget och menade att det riskerade att förstöra det samarbete som finns idag mellan vuxenutbildningen och gymnasiet. Det skulle i slutändan kunna leda till ett försämrat kursutbud i Trelleborg.

Annons

Oppositionsrådet Catherine Persson (S) slöt upp på fackförbundens sida och även Folkpartiet var kritiskt mot nyordningen. I kommunstyrelsen föreslog Tina Järvenpää (FP) att både pengar och verksamhet istället skulle föras över till bildningsnämnden. Och det fick stöd av majoriteten i kommunstyrelsen.

-Det har varit svårt att läsa ut konsekvenserna av förslaget men det vi befarade är att antalet kurser i Trelleborg skulle bli färre och att elever i Trelleborg istället skulle få läsa vissa kurser på annan ort. Så har det blivit på olika ställen i landet som vi jämfört med. Det skulle även kunna bli dyrare men det finns ingen ekonomisk analys av förslaget, säger Tina Järvenpää.

Enligt Tina Järvenpää har diskussionerna i frågan varit intensiva inom Alliansen. Att man nu inte kunde stå eniga rubbar inte samarbetet.

-Vi fortsätter att jobba i femklövern men tycker inte likadant i alla frågor. Det är demokrati vi pratar om. Det handlar om kompromisser hela tiden, säger Tina Järvenpää.

Frågan ska nu avgöras i kommunfullmäktige.

Peter Zupanovic
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons