Annons

Alliansen mycket dyrare än s-styret

Det nya styret i Trelleborg ser ut att bli betydligt dyrare än när socialdemokraterna hade makten.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2007

Under årets fyra första månader har arvodena för de förtroendevalda politikerna i kommunen kostat drygt 800 000 kronor mer än under samma period i fjor.

Summan för de fyra första månaderna 2006 stannade på nästan 1,8 miljoner kronor. Årets fyra första månader har kostat cirka 2,6 miljoner kronor.

Annons

– Demokrati måste få kosta, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (m).

En del av fördyringen kan förklaras med att det varit ovanligt många utbildningsdagar för politikerna under våren. Bland annat har kommunstyrelsen ordnat utbildningar inom flera olika område dit samtliga politiker i kommunen bjudits in. Dessutom har de olika nämnderna i de flesta fall ordnat egna utbildningsdagar

Att det ordnats så mycket utbildningar beror på att många av de nyvalda politikerna inte varit med tidigare och behöver få kunskaper på en rad områden.

En annan förklaring till att det blivit dyrare är att det nu finns fler politiker som ska ha arvoden. När alliansen trädde till beslöt man att göra nämnderna större och även förändra organisationen på en del punkter. Sammanlagt innebär det att antalet politiker vuxit med cirka 40 ledamöter och ersättare. I år finns det sammanlagt 506 politiskt tillsatta platser i olika kommunala organ. En del politiker sitter dock på flera platser, så själva antalet politiker är betydligt lägre.

Vid en jämförelse kan man dock konstatera att ökningen av kostnaderna inte kan förklaras med att platserna i nämnder och andra organ blivit fler. Kostnaden per plats i de olika kommunala organen har blivit betydligt dyrare per år. Varje plats har under årets fyra första månader kostat drygt 5 100 kronor i genomsnitt. Motsvarande siffra under samma period 2006 var knappt 3 800 kronor.

Ulf Bingsgård menar att det till och med kan vara bra att det kostar lite mer än tidigare..

– Tidigare fattades besluten redan innan de kommit upp i nämnderna och i kommunfullmäktige. Nu förs debatten där den ska föras, där politikerna från olika partier möts. Då blir det naturligt fler möten och längre möten.

Ulf Bingsgård menar att de ökade kostnaderna visar en mer realistisk bild av vad det kostar att ha en politisk organisation i en kommun av Trelleborg storlek.

– Jag ser det som ett hälsotecken för demokratin att det debatteras mycket, säger han.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons