Annons

Allé ger växtplats åt luddvårlök

Trelleborg • Publicerad 10 november 2006
Naturskyddsföreningen i Trelleborg kräver att allén vid Högalidsgården skyddas som växtplats för luddvårlökarna. Bild: CLaes NYberg
Naturskyddsföreningen i Trelleborg kräver att allén vid Högalidsgården skyddas som växtplats för luddvårlökarna. Bild: CLaes NYbergFoto: 

Naturskyddsföreningen i Trelleborg sällar sig nu till Lunds botaniska förening i skyddet av luddvårlöken vid Högalids gård.

Den fridlysta blomman växer i kastanjeallén vid gården och hotas av planerna på att riva byggnaderna och bygga ett nytt särskilt boende på tomten.

Annons

Luddvårlök är en mycket sällsynt växt i Sverige och förekommer endast på några få lokaler i sydvästra Skåne, östra Småland och Gotland. Arten är på väg att dö ut och kastanjeallén vid Högalidsgården är den enda kända förekomsten i Skåne utanför kyrkogårdar där blomman förekommer på grusade gångar och gravar. Det är dock osäkra lokaler eftersom de ofta rensas från icke planterade växter.

"Synpunkterna från Lunds botaniska förening när det gäller de fridlysta luddvårlökarna på båda sidor om vägen under kastanjeallén, är av avgörande betydelse för vad som kan tillåtas i planområdet" skriver Naturskyddsföreningen i sitt yttrande.

Föreningen kräver att kastanjeallén med luddvårlökens växtplatser skyddas under den fortsatta planteringen av området.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons