Annons

Alla viktiga när fyrorna schackkvalar

Ljudet från visselpipan skär genom lokalen. Sorlet sänker sig i takt med att koncentrationen stiger. Barnen rynkar pannorna när de begrundar vilka pjäser som ska flyttas i det anrika spelet. Det är kommunkval i Schackfyran i Parken i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2009
Emeli Damevski är fokuserad. Bild: Claes Nyberg
Emeli Damevski är fokuserad. Bild: Claes NybergFoto: 

- Kontrollera nu att vit dam står på svart ruta och tvärtom, ropar Acke Nilsson med visselpipan runt halsen.

- Sitt kvar tills domaren kommer. Det är domaren som dömer, fortsätter han.

Annons

Per Hultin från Sveriges schackförbund berättar att Schackfyran startade redan 1979, men då i betydligt mindre skala. Det var först för tre år sedan som tävlingen blev rikstäckande. I år medverkar 950 klasser från arton län.

- Nästan 10 000 barn! Tanken är att det ska vara en tävling med bredd, säger Per Hultin. Förutsättningarna för att få delta är att alla i klassen ska vara med. Deltagarna får poäng även när de förlorar, så alla bidrar till laget hur det än går.

- Första matchen vann jag, andra förlorade jag. Jag ska spela två matcher till, säger Rebecka Dobak-Andersson från Anderslöv sorglöst.

Läraren Emilia Lundgren sitter vid sidan av och betraktar sina elever från klassen Alfa 4 på Anderslövs skola.

- Vi fick anmäla vårt intresse och sedan kom representanter från Sveriges schackförbund och lämnade fem schackspel. Nu har vi tränat en gång i veckan under hela vårterminen, säger hon.

Barnen highfivar varandra och efter spelen får alla medalj. Stämningen är på topp på det som kallas "världens största och roligaste schacktävling".

Anneli Hansson-Varén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons