Annons

Alla räddade efter båtolycka

En katamaran med sju personer ombord fick på onsdagen roderhaveri 19 sjömil sydsydväst om Ystad. Räddningsaktion inleddes men tre personer ville stanna kvar på båten trots hårda vindar och vågor på sex-åtta meter. Men de ångrade sig snart.
Trelleborg • Publicerad 28 juni 2007

Räddningshelikoptrar från Sverige och Danmark skickades till platsen samt räddningsbåten Gad Rausing från Skillinge. Båten från Sjöräddningssällskapet i Ystad fick däremot vända på grund av hårt väder.

- Det är rätt så grov sjö, 20-25 meter per sekund. Båten från Ystad var för liten för att ge sig ut i detta väder. Det var ett helt rätt beslut att vända, säger biträdande räddningsledare Marit Visser på Sjöräddningscentralen i Göteborg.

Annons

Befälhavaren på katamaranen uppgav till helikoptern att man ville bli bogserade till hamn. Räddningsbåten Gad Rausing meddelade samtidigt att man i detta väder inte kunde utföra någon bogsering. Räddningsledaren beslöt att erbjuda befälhavaren på katamaranen att vinscha upp samtliga sju besättningsmän.

Fyra personer, tre ryssar och en estländare, flögs till Sturup. De var blöta och frusna men mådde annars väl. Enligt Sjöräddningscentralen var det en vansklig vinschoperation, eftersom katamaranen drev på ytan med relativt hög fart och ytbärgaren fick försöka simma ifatt.

Tre av besättningsmännen ville dock inte bli räddade utan tänkte stanna kvar och reparera rodret. Gad Rausing vidhöll att de ville rädda personerna och inte bogsera båten. Gad Rausing återvände mot Skillinge.

En räddningshelikopter stod beredd att rycka ut från Sturup om befälhavaren på katamaranen ändrade sig och ville bli hämtad.

Vid 16-tiden hörde befälhavaren på katamaranen av sig - de tre personerna ville bli räddade och en helikopter skickades då ut.

- Det är för väl att vi får dem därifrån, det är livsfarligt där ute. De har inte till fullo insett allvaret i situationen, säger Peter Lindquist, presstalesman på Sjöräddningscentralen.

Karin Larsson

0411-55 78 06

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons