Annons

Alla nyanställda kontrolleras

I Trelleborg tar man lagen om registerkontroll på allvar. Sedan lagen infördes den 1 januari förra året har ungefär 100 personer anställts inom skola och barnomsorg i kommunen. Samtliga har kontrollerats.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2002

- Det är den anställde själv som begär att får ett utdrag från polisen i samband med att vi erbjuder en anställning. Om någon tackar nej till jobbet så kan man ju bara spekulerar om orsaken, säger Britt-Marie Lihuvudh på skolkontoret. Bakgrunden till lagen var de uppmärksammade fallen av övergrepp riktade mot barn inom barnomsorgen som inträffade 1999. De jobbsökande ska kunna visa upp ett utdrag ur brottsregistret där det framgår att man inte straffats för grov misshandel, grovt rån, barnpornografibrott eller någon form av sexualbrott. Det är arbetsgivaren som har ansvaret att fråga efter utdraget. Den som inte vill visa upp ett intyg ska inte heller få något jobb. Rikspolisstyrelsen har hittills gjort 139 000 kontroller och i 80 av fallen har man faktiskt funnit brott som omöjliggjort anställning. - Det rör sig mest om grov misshandel, berättar Mia Uddenberg, handläggare på Rikspolisstyrelsen. Hon är överraskad över att lagen inte avskräckt de belastade från att söka. Skolverket ska nu mer ingående granska hur lagen har fungerat och hur kommunerna skött sig.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons