Annons

Alla kan starta märkning

Marknaden som erbjuder klimatkompensation för företag är helt fri och vem som helst kan starta en märkning. Något övergripande kontrollorgan finns inte, däremot bättre och sämre alternativ enligt Energimyndigheten som nu granskar marknaden.
Trelleborg • Publicerad 30 maj 2008

Det finns i dag flera olika företag som erbjuder andra företag att bli klimatsmarta och klimatkompensera.

Därmed finns det också flera olika märkningar och olika sätt att räkna ut hur man ska klimatkompensera i förhållande till utsläpp.

Annons

- Marknaden för klimatkompensation har varit ganska yvig och det har funnits aktörer som inte har varit helt seriösa. Vi ansåg att man måste se över vad man som företag och enskild kan satsa på, säger Bengt Boström, chef för Energimyndighetens klimatenhet.

Två system för klimatkompensation rekommenderas av Energimyndigheten som har genomlyst marknaden på uppdrag av regeringen. FN:s CDM-projekt, som är det Trelleborgs Allehanda satsar på, och EU:s handelssystem för utsläppsrätter är de som får godkännt.

Här står FN respektive EU för godkännadet av hur koldioxidutsläppen räknas ut.

- Det är system som är okej även om det finns kritik mot att vissa projekt inom de här systemen hade kunnat genomföras av egen kraft. Men huvuddelen är bra och det finns en internationell enighet om det här är de bästa, säger Bengt Boström.

EU:s system går ut på att man köper utsläppsrätter från en total volym som minskar i takt med försäljningen. FN:s innebär att man kompenserar sitt utsläpp genom att investera i projekt som tar fram förnyelsebar energi.

För ungefär ett år sedan började det växa fram en oreglerad marknad med många oseriösa aktörer. Men där finns också de som är bra, poängterar Bengt Boström. Problemet blir för den enskilde företagaren att sålla fram de bra, eftersom det inte finns några garantier eller riktlinjer.

- Eftersom de enskilda företagen klimatkompenserar på ideell grund blir det ännu viktigare att det ses över och att de inte blir lurade. Jag hoppas att det kommer någon form av certifiering framöver och arbetet är på gång.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons