Annons

"Alla kan göra något"

I fredags flög Messod Erkan till Somalia med 95 000 kronor som ska gå till de svältdrabbade. Genom en turkisk hjälporganisation kommer han själv jobba för att se till att pengarna kommer till rätt användning.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2011
Foto: Tom Wall

Den 25-årige civilingenjören Messod Erkan fick en dag nog. När han såg och läste om de svältande barnen i Afrikas horn insåg han att det inte gick att fortsätta om vanligt, med livet hemma i Trelleborg och jobbet på banken. Något måste hända. Ramadan fick honom att bestämma sig. Under fastemånaden är det tradition att muslimer samlar in pengar till fattiga. Han bestämde sig för att göra mer än så.

– Jag började samla in pengar från släkt och vänner. Inte bara i Sverige utan även från släkt i Tyskland. Så fort folk hörde om min insamling så skänkte de pengar. Alla vill göra vad de kan. Som muslim får man lära sig att det bara är goda gärningar som betyder något, berättar han.

Annons

Nu har han fått ihop 95 000 kronor. De ska gå till de behövande i Somalia. Men han vill se till att de verkligen gör nytta. Genom en turkisk hjälporganisation ska han själv jobba i Somalia. I fredags reste han.

– Om man skänker pengarna till en organisation vet man inte hur mycket av pengarna som kommer fram. Det finns så många mellanhänder. Jag vill vara med och hjälpa till, säger han.

Han vill också filma sina upplevelser. På det sättet hoppas han kunna engagera ungdomar.

– Vi har det så bra i Sverige. Gratis utbildning och allt. Vi förstår inte hur bra det är här. Kanske kan jag få ungdomar att förstå det om jag filmar hur det är där nere. Alla kan göra något. Jag vill att alla ska ställa upp, säger han.

Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons