Annons

Alla fall ska granskas

Robin och Rasmus Sjöholm vann målet mot Vellinge kommun och har rätt till skadestånd sedan de felaktigt placerats i särskola. Effekterna av domen kommer att bli stora och i Trelleborg pågår en granskning av särskolan.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2011
Foto: Lars Brundin

Ann Heijde-Spjuth är resurschef för skolförvaltningen. Hon säger att utredningarna kring alla barn som är placerade i grundsärskolan i Trelleborgs kommun kommer att gås igenom. Sammanlagt rör det sig om ett trettiotal elever.

– Psykolog, läkare, skolsköterska, kurator och speciallärare tittar på alla elever som går i särskola just nu. Vi började under vårterminen och målet är att vi ska vara klara före semestern, säger Ann Heijde-Spjuth.

Annons

Vad händer om det visar sig att någon av eleverna är felaktigt placerade i särskola?

– De kommer placeras i den vanliga skolan och få extra hjälp och stöd. Vi gör denna granskning som en kvalitetssäkring, säger hon.

Domen i Malmö tingsrätt är inte juridiskt vägledande. Men i och med att Rasmus och Robin Sjöholm vann målet kommer likande stämningsansökningar att landa hos andra tingsrätter.

Vad innebär domen för Trelleborgs del?

– Det är för tidigt att säga. Domen är väldigt färsk och varje sådant fall är unikt, säger Ann Heijde-Spjuth.

En av tvillingarna, Rasmus Sjöholm gick på särgymnasiet i Trelleborg. Men i nuläget finns det inga planer på att stämma Trelleborgs kommun.

– Jag har i alla fall inte fått något sådant uppdrag, säger tvillingarnas juridiska ombud, Magnus Dillcrona.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons