Annons

"Alla eleverna får plats"

Centralskolan räcker för att hysa alla Kattebäckskolans elever efter fredagskvällens brand. Vannhögskolan, som först var tänkt för de äldre eleverna, behöver inte användas.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2009
Foto: 
Mot Centralskolan! Micke Andersson och Tomas Magnusson ägnade måndagseftermiddagen åt att flytta utrustning och prylar från eldhärjade Kattebäckskolan till Centralskolan.
Mot Centralskolan! Micke Andersson och Tomas Magnusson ägnade måndagseftermiddagen åt att flytta utrustning och prylar från eldhärjade Kattebäckskolan till Centralskolan.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Det är positivt att man kan hålla ihop skolan så mycket som möjligt på ett ställe, säger Barbro Melander, skolchef i Trelleborgs kommun.

Efter att Kattebäckskolan brunnit på fredagskvällen började personal på skolförvaltningen och Kattebäckskolan planera för hur undervisningen ska bedrivas i fortsättningen. Det stod klart ganska tidigt att skolan kommer att hållas stängd ett bra tag, och därför måste Kattebäckseleverna hysas i andra lokaler. På lördagseftermiddagen kom beskedet att eleverna skulle splittras upp mellan Centralskolan och Vannhögskolan. Femårsverksamheten, förskoleklassen och årskurserna ett till tre skulle gå på Centralskolan och årskurs fyra och fem på Vannhög.

Annons

Under måndagsmorgonen lämnade Barbro Melander beskedet att det räcker med Centralskolan.

– Vi har gått igenom lokalerna på Centralskolan och konstaterat att alla eleverna får plats, säger Barbro Melander.

Centralskolan stängdes i våras, men har sedan dess använts i mindre utsträckning av delar av Liljeborgsskolan under tiden den byggs om. När Kattebäckskolans elever flyttar in samlas Liljeborgseleverna i den östra skolbyggnaden medan Kattebäcksbarnen får gå i den västra. Undantaget blir en Kattebäcksklass, troligen femman, som flyttar in i den östra.

Det planeringsarbete som skolan satte igång under helgen effektuerades på måndagsmorgonen. Redan klockan halv åtta började man bära möbler från den västra byggnaden på Centralskolan till den östra, och frakta reservmöbler från andra skolor i kommunen, bland annat Modeshögsskolan och Östra skolan, till Centralskolan.

Under måndagseftermiddagen inventerades vilka möbler och annan utrustning i form av läromedel och datorer som fortfarande kunde användas från den rök- och vattenskadade Kattebäckskolan.

– Det är en hel del som blivit brand- och rökskadat, och inte luktar så gott. Mest är det böcker och allt som är av tyg, säger Ingela Berglund.

Däremot verkar det mesta av den tekniska utrustningen ha klarat sig utan skador, till exempel datorerna. Och enligt Ingela Berglund ska det gå att bedriva undervisning på Centralskolan idag, tisdag.

– Det kommer att vara så pass klart att man kan bedriva en skoldag precis som vanligt, men det är klart att mycket kommer att kretsa kring branden, säger Kattebäckskolans rektor Ingela Berglund som var nöjd med hur arbetet fortskred under måndagen.

– Alla vaktmästarna på de andra skolorna har samlats här och hjälpt till. Och det har gått väldigt bra och flutit på. Alla har ställt upp och gör man det så löser sig väldigt många saker.

Under måndagen gick personalen igenom vilka av Kattebäckskolans elever som kan behöva skolskjuts till Centralskolan. Idag har inga elever skolskjuts, men när man nu måste ta sig längre väg för att komma till skolan kan buss bli aktuellt för vissa elever.

– Vi har skyldighet att ge barnen möjlighet att ta sig till skolan på ett säkert sätt, så det får vi lösa ifall det behövs, säger Barbro Melander.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons