Alla elever får mentorer
Större delaktighet. Det är en av visionerna i kommunens satsning som, om allt går som planerat, ska föra Trelleborgs skolor i topp i landet. Men det finns enligt fackförbunden, en rädsla bland lärarna för att arbetsbelastningen ökar.
– Vi vet inte hur det blir förrän vi är där, säger Maria Rönn från Lärarförbundet.
Enligt Maria Rönn finns det även vissa lärare som känner att de inte fått uppskattning för det arbete som de tidigare utförde. Men merparten av lärarna ser trots allt fram emot det nya arbetssättet med nyfikenhet.
– Det mest positiva är att skolfrågorna hamnar i fokus, säger Maria Rönn.
Processledarna Carina Nilsson och Helena Karlsson tror att problemet med en ökad arbetsbelastning kommer att lösa sig genom att man prioriterar annorlunda ute i verksamheterna.
– Man måste titta på vad som har barnfokus i det vi gör. Vad är bäst för barnen och vad är bäst för eleverna? säger Carina Nilsson. Skolförvaltningen och skolnämnden samlade under onsdagen politiker, tjänstemän, processledare och fackombud för att informera media om den stundande spjutspetsskolan.
I fokus stod delaktighet och mentorer. Delaktigheten omfattar både barnen/eleverna och deras föräldrar.
Mentorn ska träffa sina elever en gång varannan vecka för att följa upp hur det går med skolarbetet. Samtidigt ska mentorerna ha kontakt med barnens föräldrar en gång i månaden.
Dessutom ska mentorerna varje månad träffa respektive processledare för att diskutera barnens utveckling.
Samtalen ska hinnas med under de 35 arbetstimmar som lärarna har förlagda till sin arbetsplats och ska alltså inte tas av de 10,5 timmar som lärarna kan styra över själva.
– Vi hoppas att man ska hinna med samtalen på dagtid, säger Barbro Melander.
Mentorerna i grundskolan kommer att ha hand om 12-15 elever medan mentorerna på förskolan har ansvar för 5-8 barn.
– Det som ger lyftet är att lärarna ägnar enskild tid åt varje elev, säger barn- och ungdomschefen Lennart Larsson.
Lennart Larsson anser att samverkan mellan lärare och föräldrar ger resultat eftersom eleverna får entydiga signaler från båda håll när det gäller skolarbetet. Skolförvaltningen har nu satt upp konkreta mål i form av bland annat meritvärden som skolan ska uppnå. 2004 låg det genomsnittliga meritvärdet bland kommunens niondeklassare på 197 poäng. Detta ska höjas till 220 poäng efter vårterminen 2008. Genomsnittet i landet låg förra året på 205 poäng.
– Blir det bra höjer vi ribban hela tiden, säger Barbro Melander.
I dagarna ska alla föräldrar till barn i för- och grundskolan få ett brev i brevlådan som informerar om höstens nyheter.
Annars har just informationen till föräldrarna om vad som håller på att hända med kommunens skolor varit ett kritiserat ämne.
– Oftast ger vi nog för lite information. Vi kanske måste fundera på hur vi når ut till alla, säger Barbro Melander.
Enligt Barbro Melander ska internet nu användas flitigt för att få ut information till föräldrarna.
Magnus Aspegren
0410-545 31
magnus.aspegren@allehandasyd.se