Annons

Alla byggnader ska få automatlarm

Alla kommunala byggnader ska få automatiska brandlarm kopplade till SOS Alarm. När installationen kan ske är dock oklart.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2009

TRELLEBORG. Krister Clerselius, chef för fastighetsförvaltningen på Trelleborgs kommun, berättar att nio byggnader ska anslutas till SOS Alarm i år, medan de andra kan vara utrustade med SOS-anslutning om ett par år.

– Takten styrs av de praktiska och ekonomiska förutsättningarna. Inom ett par år ska vi vara framme med resten, det är inte så värst mycket kvar, säger han.

Annons

Efter branden i Kattebäcksskolan förra fredagen har frågan om skolornas brandskydd åter kommit i ljuset. I veckan har Trelleborgs Allehanda kunnat berätta att Kattebäckskolan saknar automatlarm kopplat till SOS Alarm. I likhet med många andra skolor och förskolor finns det bara ett utrymningslarm kopplat till en bevakningsfirma som i sin tur ska ringa SOS. Enligt räddningstjänsten minskar ett sådant system chanserna att släcka elden snabbt och begränsa skadorna, och därför rekommenderades Trelleborgs kommun att installera automatlarm på samtliga skolor och förskolor redan för tre år sedan.

Enligt Krister Clerselius har ett systematiskt brandskyddsarbete pågått i kommunen de senaste fem åren, under vilket man i första hand koncentrerat sig på att installera utrymningslarm i alla byggnader. Därefter har man påbörjat arbetet med automatisk anslutning till SOS Alarm, något som ännu inte är färdigställt.

Enligt fastighetsförvaltningens egen sammanställning är 35 förskolor, skolor och andra kommunala byggnader direktanslutna till SOS Alarm i dagsläget. Nio får direktlarm under 2009 och resterande 17 därefter.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons