Alla bilderna från firandet av Dag Hammarskjöld

Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2005

Hundraårsfirandet av Dag Hammarskjöld blev en stjärnspäckad och blöt tillställning. De första stroferna av "Kungasången", som inledde ceremonin, hade knappt börjat ljuda över Backåkras kullar, då himlen öppnade sig och regnet vräkte ned. Statsministern, kungaparet, flertalet presidenter, inbjudna celebriteter och hundratals alldeles vanliga åskådare fick ta skydd av paraplyer och gratis utelade regnskydd i vit plats.

På grund av ovädret kortades det från början två timmar långa programmet med fyrtio minuter. Konferencier var skådespelerskan Lena Endre och hedersgäst var Sir Brian Urquhart, som arbetat med Dag Hammarskjöld i FN. Han var inbjuden som ersättare för nuvarande generalsekreterare Kofi Annan, som förhindrats att närvara på grund av en operation.

Innan dess hade dock speciellt inbjudna gäster kunnat avnjuta en festlig lunch i solen på Bjärsjöholm. Utrikesminister Laila Freivalds tog emot gästerna och satt vid honnörsbordet tillsammans med kungaparet.

Se alla bilder från firandet genom att klicka på länkarna till höger.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.