Annons

"All spontanitet är borta"

Att vilja hålla hög kvalitet men inte hinna mer än det nödvändigaste är frustrerande. Det kan personalen på Månssonska villan skriva under på.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2007
När det är många barn och få vuxna blir något så enkelt som att ta av ytterkläderna till ett helt företag. Bild Claes Nyberg
När det är många barn och få vuxna blir något så enkelt som att ta av ytterkläderna till ett helt företag. Bild Claes NybergFoto: 
070907 Dagis på Månsonska villan Bild: Claes Nyberg
070907 Dagis på Månsonska villan Bild: Claes NybergFoto: 
Anna Mårtensson och Ulla Ispiroglu tycker det är skönt att vara ute mycket med barnen. Det gillar barnen också. Tova, Ellie och Nova leker i sandlådan. Bild: Claes Nyberg
Anna Mårtensson och Ulla Ispiroglu tycker det är skönt att vara ute mycket med barnen. Det gillar barnen också. Tova, Ellie och Nova leker i sandlådan. Bild: Claes NybergFoto: 

På Månssonska villan har man sedan tio år arbetat efter pedagogiken Reggio Emilia som betyder att barnens intressen får styra verksamheten så mycket som möjligt.

Hela förskolan är uppbyggt efter detta tankesätt.

Annons

– Vi har bland annat ett musikrum, ett språkrum och ett teaterrum. Allt för att stimulera barnen att göra vad de känner att de är intresserade av, säger Heidi Nilsson Köler, förskollärare.

Men i höst har detta arbete blivit lidande. Barngrupperna har vuxit sig till 41 barn på sex tjänster. Alltså nästan sju barn per vuxen.

– Vi hinner inte med att arbeta som vi vill. Reggio Emilia-pedagogiken handlar mycket om spontanitet. När ett barn vill leka med något särskilt så ska vi uppmuntra det. I stället får vi allt oftare säga: "Vänta lite!" När vi sedan har tid har barnen glömt vad det var han eller hon ville, säger Ulla Ispiroglu som också jobbar på förskolan.

Personalen tycker att det är frustrerande att vilja jobba för en hög kvalitet, när slutresultatet blir något annat.

– För att få verksamheten att gå ihop måste vi ta av våra planeringstimmar till att ta hand om barnen. Allt utöver den vanliga bestyren blir lidande, säger Ulla Ispiroglu.

Det svåraste blir att göra utfärder. Då är det inte lätt att hålla koll på barnen.

– Det är så tydligt när tre par händer blir två. Allt tar längre tid när vi är få, säger Heidi Nilsson Köler.

Personalen är dock glada över den fina gården de har. Drygt en timme varje förmiddag springer barnen omkring och leker.

– Jag gör en tårta. Med äpple, salt och bananer! tjuter Filippa till sina kompisar och visar sin skottkärra som är full med sand.

De andra barnen skyndar sig att laga tårtor i sina skottkärror. En stund senare är tårtkalaset ett faktum och sanden skvätter. Jättekul!

Annons

Mindre roligt är att lekhuset som förut stod i en av de stora sandlådorna fick rivas. Underhållet sköttes dåligt och till slut möglade huset.

– Kommunen ska renovera det. Men jag har inte hört något om när. Jag vet inte om det finns några pengar, säger Ulla Ispiroglu.

Föräldrarna uttrycker ofta sin oro för hur deras barn har det. De har samlat in namnlistor för att försöka göra sina röster hörda och få en bättre kvalitet på förskolorna. Men än så länge har det inte hjälpt.

– Jag brukar säga att de som bestämmer i vårt samhälle kan varken ha barn eller vara sjuka, säger Ulla Ispiroglu.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons