Annons

"All mat som kan produceras i världen kommer att behövas"

Det har varit alldeles för enkelt att bygga ut städer utan att ta hänsyn till jordbruksmarken. Det säger Åsa Odell, regionordförande i LRF Skåne. Nu efterlyser hon bättre planering och ökad dialog mellan kommuner och lantbrukare.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2009

TRELLEBORG. LRF arbetar också för att miljölagstiftningen måste skärpas för att ge ett starkare skydd åt jordbruksmark. Särskilt när det gäller den mycket bördiga mark som finns i Trelleborg.

– Den finns uteslutande i Skåne. Dessutom är det så att marken ligger nära städer och det förhållandet mellan stad och landsbyggd finns nästan ingen annan stans i Sverige, säger Åsa Odell.

Annons

Tror du att lagstiftningen kommer att skärpas?

– Nej, det tror jag tyvärr inte. En miljökonsekvensutredning har lämnat över till regeringen och i den finns det inget som tyder på det.

Enligt Åsa Odell väntar flera konsekvenser om kommunerna inte slår av på expansionstakten. För det första minskar den biologiska mångfalden, för det andra påverkas matförsörjningen i ett globalt perspektiv.

– FN är väldigt tydliga med att all mat som kan produceras i världen kommer att behövas. Idag är vi ungefär sex miljarder människor på jorden. Men vad händer när vi blir nio eller tio miljarder, säger Åsa Odell.

Men vad spelar några hektar jordbruksmark i Trelleborg för roll i det sammanhanget?

– Återigen. Man måste se det långsiktigt, vad vi gör eller inte gör idag får konsekvenser i framtiden. Jordbruksmark är en ändlig resurs.

Men knäckfrågan återstår. En växande befolkning behöver bostäder och i Trelleborg finns ingen annan möjlighet än att bygga ut på just jordbruksmark.

– Man brukar köra med det argumentet från kommunernas sida. Men jag tror inte att man tittar på alla alternativ när det gäller att utnyttja den mark som finns i städerna.

Tror du att kommunerna kommer att ändra sina byggplaner?

– Kanske. Jag får intrycket av att man har tänkt om och börjat inse mer och mer att man inte kan fortsätta som man har gjort tidigare. Jag hoppas framför allt att vi kan få en bättre dialog mellan kommunen, regionen och LRF.

Lucas Dietrichson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons