Alkobom har varit sönder i tre månader

Alkobommen Albin i Trelleborgs hamn har varit sönder i snart tre månader, men säkerhetschefen Jim Leveau fick reda på det först nu. "Tidigare har det alltid varit någon som informerat mig när den gått sönder, jag vet inte varför jag inte fått veta något den här gången", säger han.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2014
Foto: 
Foto: 

Det var först när TA ringde upp hamnens säkerhetschef Jim Leveau som han upptäckte att alkobommen varit ur funktion sedan den 5 december då stormen Sven drog in över landet. Det finns inget system som varnar när bommen går sönder utan Jim Leveau har tidigare fått reda på det genom att personal från tullen eller hamnen informerat honom.

– Jag blev bestört över att jag inte fått veta något den här gången, säger han.

Bommen, vars syfte är att slumpmässigt välja ut lastbilschaufförer till nykterhetskontroll, installerades sommaren 2006. Jim Leveau har hittills inte haft för vana att ta ut månads- eller årsstatistik över hur många förare som stoppats samt blåst positivt men menar att det kanske kan bli aktuellt framöver.

– Jag har inte sett någon anledning till det, men nu får jag kanske tänka om för att ha bättre koll på bommen, säger han.

I samband med att Jim Leveau upptäckte att bommen var sönder kunde han också utläsa att 10 080 lastbilar stoppats från installationen tills den gick sönder i fjor. Av dem ska 49 har lämnat positiva prov och omhändertagits av polis.

När TA skrev om bommen våren 2010 hade 48 positiva prov lämnats. Stämmer det att bara en chaufför varit påverkad sedan dess?

– Nej. Det är ju fel, det hör jag ju direkt. 10 000 stoppade låter rimligt, men jag vet att vi haft fler än 49 som varit påverkade, för det är min personal som ringer till polisen. Det måste vi kolla upp med bommens entreprenör.

Enligt Jim Leveau kommer man i framtiden, när plats för flera alkobommar frigjorts i hamnen, kunna komma åt fler rattfyllerister. I nuläget vilar ansvaret på de tre ansvariga myndigheterna polisen, tullen och kustbevakningen. Ska fler chaufförer lämna utandningsprov måste myndigheterna göra fler kontroller.

– Men det är inte helt lätt. Alla har resursbrist och taskigt med pengar, säger Jim Leveau.

Alkobommen Albin ska nu lagas. Jim Leveau kommer också att begära ut rätt siffror för hur många kontroller som gjorts samt hur många som åkt fast i dem sedan installationen för sju och ett halvt år sedan.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.