Annons

Ali Baba och Alfons Åberg

I år är det både Berättaråret och det Mångkulturella året. Det är något som Arabiska Kvinnoföreningen tagit fasta på. I helgen inledde de en serie av arabiska sagostunder på Trelleborgs bibliotek.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2006
Nagam Shaker från Arabiska Kvinnoföreningen läser både svenska och arabiska sagor för barnen på biblioteket.
Nagam Shaker från Arabiska Kvinnoföreningen läser både svenska och arabiska sagor för barnen på biblioteket.Foto: 

På golvet ligger ett lapptäcke och på det sitter tolv barn. En orientalisk flygande matta skulle kanske passat bättre just den här dagen men ett lapptäcke kan förstås även ses som en symbol för det Mångkulturella året.

För de barn som kommit till biblioteket i dag betyder inte sittunderlaget så mycket. Det är för sagorna de är här. Nagam Shaker från Arabiska Kvinnoföreningen sitter på knä framför sin unga publik. Hon plockar fram en färgglad bok. Den är på arabiska och i västerländska ögon skriven baklänges, det vill säga att den läses från slutet till början av bokens pärmar. Barnen är i åldern tre till tio år och de talar alla arabiska. Det språk Nagam Shaker använder när hon börjar berätta.

Annons

– Vi ska börja läsa på svenska också. Vi vill att barnen ska kunna ta del av båda språken och kulturerna. Det är viktigt. Det kommer att bli en blandning av Ali Baba, Alfons och Pippi Långstrump, Och vi kommer att träffas nio lördagar framöver, säger Nagam Shaker. I dag är det en arabisk saga som berättas. De unga åhörarna lyssnar uppmärksammat. Det blir en del skratt och barnens ögon spärras emellanåt upp i ren hänförelse. Nagam Shaker berättar inte bara med språket utan lika mycket med hjälp av gester och grimaser. På grund av undertecknads bristande kunskaper i det arabiska språket går det inte att i detalj återge vad boken handlar om men Nagam Shaker upplyser om att just den här sagan berättar om hur viktigt det är att lyssna på sin mamma.

– Det är jätteviktig. Det är en av de saker jag vill lära ut till barnen. Att lyssna på sin mor och att hjälpa till hemma.När boken är utläst delas det ut godisklubbor och det sjungs även en sång innan sagostunden är slut för den här gången.

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons