Annons

Algerna blommar i hela Östersjön

Sommarvädret har en avigsida - algblomningen i Östersjön har kommit igång på allvar. En del av algerna är harmlösa medan andra är giftiga och det går inte att skilja dem åt med blotta ögat. I en stor del av den egentliga Östersjön är det nu en kraftig algblomning.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2004

- Vi såg inget tydligt när vi tog vattenprover idag ( på måndagen), säger Per Arne Johansson på miljöförvaltningen. Men det är på gång nu när sommarvädret kommit. Den svala sommaren har gjort att algblomningen kommit igång sent. Den 3 juli dök de första tecknen upp i Ålands hav. Sedan har området med blommande alger vuxit så att det nu täcker det mesta av det egentliga Östersjön till en linje mellan Torhamns udde i Blekinge och den polsk-tyska gränsen i söder. I södra Östersjön finns två stora områden med blommande alger mellan Skånes sydkust och Rügen. SMHI har haft svårt att följa utvecklingen under stora delar av juli månad eftersom området täckts av moln och satellitkamerorna inte tränger genom molnen. Men de senaste satellitbilderna visar kraftiga ansamlingar av alger i i stort sett hela Östersjön. Sol, värme och svaga vindar är fördelaktigt för algernas tillväxt samtidigt som det lugna vädret gör att algerna flyter upp till ytan. Algansamlingarna består av ett antal olika arter, en del ofarliga och en del giftiga. Det går inte att avgöra med blotta ögat vilka arter som ingår. I de prover som undersökningsfartyget Argos tar på sina resor har visat att åtminstone en potentiellt giftig art är vanlig i algansamlingarna i Östersjön. De vanligaste algerna, grön- och brunslick, är inte farliga för människor eller djur. Den vanliga rekommendationen är att undvika att bada där vattenytan täcks av yttäckande alger eller där vattnet är grumligt med en blågrön eller gulbrun färg. Särskilt småbarn kan bli allvarligt sjuka om de får i sig algerna med kallsupar. Även husdjur bör hållas i från de blommande algerna. Dels kan de dricka av vattnet, dels slickar de av pälsen efter badet.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons