Annons

Alger lurar under molnen

Alger fortsätter att hota den skånska kusten, men de kan också stanna kvar ute till havs eller driva förbi. Molnighet gör att satellitbilderna inte kan ge svar.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2013

-Jag vågar inte säga när eller om algerna kan komma att nå kusten, säger Ann-Turi Skjevik, marinbiolog på SMHI.

Tolkningen av algsituationen över södra Östersjön beskriver hon som omöjlig, på grund av mycket moln. Men SMHI är helt säkra på att ytansamlingar av alger förekommer under de molntäckta områdena eftersom de synts där de senaste dagarna. Även på Informationscentralen för Egentliga Östersjön är svaren svävande.

Annons

-Det är svårt att säga om algerna kommer att nå kusten. De kan dra sig in mot kusten men samtidigt har de legat länge utan att ha kommit i land, säger kontaktpersonen Sture Nellbring.

De senaste dagarna har det varit växlande vindar vilket kan ha ökat på algansamlingarna. Gällande Östersjön så är det fortsatt störst risk för att algerna når kusten i Skåne och Blekinge.

-Vi vet att det har varit stor produktion av alger ute till havs, så koppla hunden eller håll i barnen innan ni hunnit titta på hur det ser ut i vattnet, säger han.

På lördagen tas nya satellitbilder över Östersjön men han tror att dessa också kommer att vara svåra att tolka eftersom det har varit fortsatt molnigt under fredagen.

När TA ringer runt till badställen i trakten vid 17-tiden på fredagen svarar personal på Dalabadet och Bingsmarkens camping att de ännu inte hört något om alger från badgästerna. Däremot har badgäster vid Skateholms camping rapporterat om algblomning.

-Här är algblomning hörde jag, men folk badar ändå, säger föreståndaren Thomas Larsson.

Även i Skanör har algblomning synts till.

-Här är brunalger, men ännu inga blågröna alger, säger Eric Queckfeldt.

Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons