Annons

Alger lockar internationella gäster

Trelleborg har länge varit ökänt för lukten från ruttnande alger. De sägs skrämma bort både turister och strandbesökare. Men på onsdag är det just alger som lockar hit omkring 150 besökare.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2011
Ellinor Tjernström och Matilda Gradin från miljöförvaltningen i Trelleborg har arbetat med algkonferensen som hålls i Trelleborg på onsdag och torsdag.
Ellinor Tjernström och Matilda Gradin från miljöförvaltningen i Trelleborg har arbetat med algkonferensen som hålls i Trelleborg på onsdag och torsdag.Foto: Jenny Isaksson

Alger som vattenrening. Alger som biogas. Alger som gödsel. Odlade alger och alger upplockade ur havet. Kort sagt alger i alla dess former ska avhandlas på den internationella algkonferens som arrangeras av Trelleborgs kommun. Ett 70-tal av konferensgästerna är utländska besökare.

– Alger låter som ett smalt område men det är det faktiskt inte. Det är otroligt stort. Det är jättemånga som håller på med alger runtom i världen, säger Matilda Gradin på miljöförvaltningen i Trelleborg.

Annons

Tillsammans med kollegan Ellinor Tjernström har hon sytt ihop programmet för konferensen som hålls inom nätverket Submariner. Under konferensen kommer föreläsare från bland annat Tyskland, Italien, China, Skottland och Finland hålla föredrag om alger och den senaste forskningen kring hur de kan användas som en resurs.

Matilda Gradin beskriver några av föreläsarna som "stjärnor" inom algforskningen.

– Michele Stanley är lite av en kändis i algvärlden. Hon håller på med stora alger, makroalger. Rene H Wijffels från Holland håller på med utvinning av diesel ur alger. Han är nog stjärnan har vi fått för oss, säger Matilda Gradin.

Dessutom kommer besökarna bjudas på studiebesök i Trelleborgs pilotanläggning för biogas i Smygehamn. Titta på en algodling och när man plockar upp alger ur havet.

– Detta sätter Trelleborg lite på kartan. Många är väldigt nyfikna på vad vi gör och nu har vi något konkret att visa upp, säger Ellinor Tjernström.

Konferensen pågår under onsdag och torsdag och hålls till största delen i Ångkvarnen. På onsdag kväll kommer konferensdeltagarna däremot få uppleva lite av Trelleborgs turistutbud i form av Trelleborgen.

– Vi ska äta vikingabuffé där, berättar Matilda Gradin.

Konferensen har även gjort att det kommer vara fullbelagt på hotellen i Trelleborg.

– Vi har bokat upp nästan varenda hotellrum och rum på alla bed and breakfast som vi kunnat. Ändå räckte det inte riktigt till alla, säger Matilda Gradin.

Karin Ohlsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons