Alger hjälp i oljesaneringen

För första gången har Trelleborgs ständiga strandplåga, algerna, varit till stor nytta för kommunen. Under förra veckan sanerades stränderna från de oljeklumpar som flutit iland från det 17 ton stora oljebältet utanför kusten. På de ställen där alger låg var det betydligt lättare att sanera, enligt kommunens fritidschef Lars-Göran Canerholm.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2003

- Oljeklumparna fastnar i algerna, som vi sedan kan skyffla upp med hjälp av strandstädare. På de ställen där det ligger stenar är det betydligt svårare att få bukt med oljan. Där är det sanering för hand som gäller, säger Lars-Göran Canerholm. Fritidsförvaltningen har tillsammans med Räddningstjänsten arbetat i över en vecka med att rensa stränderna. Det regelbundna arbetet med att städa badplatserna har blivit lite försenat, men i gengäld har platser som normalt inte rensas från alger nu sanerats. - Vi har fraktat bort ett par hundra ton med sand, alger, olja och annat skräp. Nu tror vi att det ska vara över. De sista inspektionerna görs nu tillsammans med Miljö och hälsa. Inga frivilliga har behövts kallas in till Trelleborgs stränder. Även arbetet med att ta hand om skadade fåglar har till största delen skötts av professionella, i Räddningstjänstens regi. - Om man hittar en skadad fågel ska man vara mycket försiktig, uppmanar Lars-Göran Canerholm. - Spring inte efter dem och stressa dem, ta bara hand om de fåglar som är så skadade att man kan ta upp dem. Lägg sedan fågeln i en stor låda där det är svalt och mörkt och kontakta Räddningstjänsten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.