Annons

Älgen skjuten inne i Östervångsparken

"Det är en älg i centrala Trelleborg." Ryktet spreds som en löpeld i går förmiddag och många gav sig ut för att få en skymt av det stora djuret. Polisen hoppades i det längsta att älgen skulle leta sig norrut på egen hand. Men till sist blev kommunjägaren tvungen att skjuta den i Östervångsparken.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2011
En polispatrull och kommunjägaren försökte få älgen att ta sig bort från tätbyggt område. Men till slut fick den skjutas.
En polispatrull och kommunjägaren försökte få älgen att ta sig bort från tätbyggt område. Men till slut fick den skjutas.Foto: Claes Nyberg
Älgen när den på onsdagskvällen var i Böste.
Älgen när den på onsdagskvällen var i Böste.Foto: 
Älgen inne i parken.
Älgen inne i parken.Foto: Claes Nyberg
Foto: 
Älgen när den lämnar trädgården på Gränsgatan.
Älgen när den lämnar trädgården på Gränsgatan.Foto: 

Klockan 7.40 i går morse kom första larmet om att den unga älgtjuren siktats i trädgårdar på Österlid. När polisen kom fram var han vid Vårtorpet, innan han via Nettos parkering tog sig till Akkaparken där han la sig att vila i skydd av träden.

Kommunjägaren Per-Olof Persson var snabbt på plats och sedan följde ett två timmar långt arbete där polis och jägare vägde olika alternativ mot varandra.

Annons

Vart ska älgen ta vägen? Vart kan vi driva den? Kommer den att vända tillbaka? Tänk om den irrar runt i trafiken och orsakar en olycka. Kan vi bedöva? Ska vi skjuta?

Per-Olof Persson gjorde flera försök att skjuta älgen från sin bil innan han slutligen smög in i Akkaparkens höga gräs för att hitta rätt vinkel, mån om att inte träffa fel vilket skulle ha medfört att inte bara en stressad, utan även skottskadad, älg irrade runt i bebyggelsen.

Just som Per-Olof Persson närmade sig, reste älgen sig, gav kommunjägaren en blick och begav sig sedan västerut över Hesekillegatan och in på Solsidan. Vid det laget hade ryktet om den ovanliga gästen spridit sig och lugnet i Akkaparken tycktes plötsligt långt borta. Vid lekplatsen stannade älgen upp och åt lugnt från några träd men stressades sedan av folksamlingen och de omgivande flerfamiljshusen som gjorde det svårt för honom att komma vidare. Innanför det trygga stängslet på Ljunggrenska skolans fotbollsplan samlades fritidsbarnen för att få en skymt av älgen, men tvingades snart ut på andra sidan eftersom älgen efter en kort vända ner på Hedvägen via Skolgatan tog sig in på gräsplanen.

Ett älgkliv senare var han dock ute på Frans Malmrosgatan som ledde till svalkan bland Östervångsparkens träd. Polisen och Per-Olof Persson höll koll på älgen som höll sig stilla bland träden. Vid ett tillfälle tog han sig ut mot Östervångsvägen och sprang norrut men skrämdes av en sopbil och återvände in till skuggan.

En klunga blåklädda TFF-spelare kom strax därpå gående på väg mot parken men fick flytta sin träning av hänsyn till älgen.

– Vi försökte komma i kontakt med någon som kunde bedöva den, men det fanns ingen, berättade polisinspektör Sara Englund.

Samtidigt meddelade kommunjägaren att han hade ett bra läge. Polisen informerade länskommunikationcentralen att det strax skulle avlossas skott, så att eventuellt oroliga trelleborgare som hörde av sig om skottlossning i centrum kunde lugnas.

Sen sköt Per-Olof Persson. 10.08 avlossades första skottet. Tre minuter senare kom nästa. Då hade älgen rört sig över Tallriken.

– Så stora djur rör sig ofta en bit efter att man skjutit dem, det tar lite tid innan de dör, det är inget konstigt. Jag valde att avlossa ett extra skott för säkerhets skull, förklarar Per-Olof Persson och konstaterar samtidigt:

– Jag hade gärna sett att älgen hade dragit sig norrut. Det känns lite tradigt.

Annons

Polisinspektör Sara Englund instämmer:

– Det hade varit enklare om det funnits fullt med skog norr om Trelleborg. Vår plan var att ingen skulle komma till skada. Det är tråkigt att vi tvingades skjuta den, men det var säkrast för alla.

Ann-Louise Olander
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons