Alf Svensson kritisk till vindkraft

Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson protesterar mot planerna på att bygga 28 vindkraftverk i havet mellan Abbekås och Smygehus. Blir det verklighet med vindkraft längs Sydkusten så överväger han att sälja sin sommarstuga i Smyge.
Trelleborg • Publicerad 25 januari 2002
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

- Det kommer att förstöra den fina utsikten, dundrar kristdemokraternas partiledare, som nu ger sig in i den lokala debatten. Alf Svensson är bosatt i Smyge under sommarhalvåret. Och han sticker inte under stol med att just det är en bidragande orsak till att han tycker till om att Aircole AB vill uppföra vindkraftverken. - Varje sommar sedan barnsben har jag haft förmånen att vistas i Sydskåne. Sedan 1968 har jag och min familj haft glädjen att bo på den absoluta Sydkusten, Smygehamn. Morgnar och kvällar har vi upplevt sanningen och trivseln i den lundellska satsen "Jag trivs bäst i öppna landskap", säger han. Efter att ha fått ett flertal mail och brev från ortsbor längs Sydkusten, som reagerar mot planerna på vindkraftverken, vill nu även Alf Svensson markera sitt missnöje. - Det kan måhända verka egocentriskt att blanda mig i denna vindkraftsdebatt. Å andra sidan kan det väl te sig som en skyldighet att vi som har förankring i berörd region hör av oss, säger han. Han understryker att om det byggs en skog av vindkraftfverk ute i havet så kan det bli aktuellt att han säljer sitt sommarhus och därmed lämnar orten. - Jag kan tänka mig att sälja sommarhuset om landskapet förändras alldeles för mycket, betonar han. Alf Svensson säger till Trelleborgs Allehanda att det hade varit bättre att återigen öppna Barsebäck 1, istället för att anlägga vindkraftverk. - Man måste se på det hela realistiskt om man jämför hur mycket energi man kan utvinna från dessa vindkraftverk jämfört med kärnkraft, säger han. Svensson säger samtidigt att ?det måste vara en självklarhet att alla beslutsfattare verkligen tänker över mer än en gång om det är rimligt att frånta människor den vy som havsutsikten utgör på Sydkusten?: - Synranden, där himmel möter hav, har under alla generationer fascinerat, oändligheten, horisonten. Människor har i alla tider tagit sig ned till kusten för att möta den obeskrivbara känsla som horisontlinjen ger, säger han.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.