Annons

Alf skulpterar med livet i fokus

Just nu glimmar upphovet till det kommande livet ur Alf Ekbergs skrovliga jättefrön på Galleri New Form.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2006
Alf Ekbergs konst tar sig olika former Bild:Tomas Nyberg
Alf Ekbergs konst tar sig olika former Bild:Tomas NybergFoto: 

Skulptören Alf Ekberg från Klippan glaserar sina stengodsskulpturer för att få fram olika effekter.

– Jag arbetar även med glas och brons, men jag brukar säga att jag har fastnat i leran, säger konstnären med ett snett leende.

Annons

Han säger sig vara fascinerad av de små sakerna i livet och ser konst i frökapslar och i nerverna på ett slitet höstlöv. Livet i alla dess faser är en viktig inspirationskälla.

– När en blomma har blommat färdigt finns det ju ändå någonting kvar, menar han.

När Alf Ekberg jobbar med att lägga på glasyren är den benvit och det är först när den har bränts som färgerna framträder som en överraskning, även för honom själv. Det varma glimmandet fråns hans frön och kapslar går rakt in i betraktarnas frusna novemberhjärtan. Natasha och Peter Lind fastnade spontant för två av Alf Ekbergs skulpturer, trots att de egentligen inte tänkt köpa någonting.

– Jag tycker att de är oerhört vackra och inspirerande. Konst är ingenting man bara väljer, det är någonting man sniffar sig fram till, säger Natasha Lind.

Alf Ekberg brukar även arbeta med att göra isskulpturer på Ishotellet i Jukkasjärvi. Han får ofta frågan hur han kan lägga ned sin själ i ett verk som är förgängligt. Själv menar han att det är en del av tjusningen med is.

– Ingen kan sätta sin stämpel på det, förr eller senare kommer vattnet att ta sitt liv tillbaka igen, säger han.

Utställningen pågår till och med den 26 november.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons