Annons

Alf försöker fånga röster inför valet

De flesta lever pensionärsliv vid 67. Inte Alf Svensson. Nu kopplar han av i sommarstugan i Smyge och berättar för Trelleborgs Allehanda: "Jag kan tänka mig att bli minister i en borgerlig regering".
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2006
Laddar inför valet. Alf Svensson fortsätter sin kristdemokratiska karriär. Plattformen är Smyge. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Laddar inför valet. Alf Svensson fortsätter sin kristdemokratiska karriär. Plattformen är Smyge. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Han står som kristdemokraternas förstanamn på fyra av kristdemokraternas riksdagslistor i Skåne. Han har tillbringat alla sina somrar i Smyge. För två år sedan gjorde Alf Svensson sorti som partilederar i kristdemokraterna, ett parti han själv varit med och utveckla.

– Står man som förstanamn på riksdagslistorna i Skåne, vilket jag gör, måste man ta sitt ansvar. Det är principiellt viktigt för mig. Jag tänker hålla på med politik så länge jag kan och orkar. Jag vill förbättra samhället, säger han vältaligt och påminner om en frikyrkopredikant.

Annons

Till Trelleborgs Allehanda säger Alf Svensson att han kan tänka sig att sitta i en borgerlig regering:

– Först måste vi vinna valet och jag måste naturligtvis få frågan. I så fall vill jag bli minister, bekräftar han.

Biståndsminister blev han 1991 i Carl Bildts blåa regering. Det var en post som Svensson stormtrivdes med.

– Det var en intressant och givande tid. Det gav mig perspektiv och erfarenhet om Sverige och världen, säger han.

I samma andetag är den förre kd-ledaren noga med att poängtera att han inte vill berätta vilken ministerpost han siktar på:

– Det irriterar så många. Utan att säga för mycket tackar ja endast ja till uppdrag som intresserar mig. Biståndsminister är ett exempel.

Viktigaste valfrågan för Alf Svensson är svenska pensionärers hälsa och välbefinnande.

– Alla kor på Söderslätt får komma ut på bete. Fångar har lagen på sin sida när det gäller att vistas utomhus medan det sitter åtskilliga, ja tusentals pensionärer som inte kan komma ut. Jag vill möjliggöra så att fler pensionärer kan få bättre omsorg, säger han.

Funderingar har Alf Svensson på att bosätta sig permanent i Smyge.

– Jag har inte bestämt mig. Säkert är att Skåne är mer kontinentalt än övriga Sverige. Det är landskap som sjuder. Visst kan jag tänka mig att bo här permanent i framtiden, säger han.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons