Annons

Aldrig har trelleborgarna varit fler

Förra året slogs nytt befolkningsrekord i Trelleborgs kommun. För första gången är invånarantalet över 40 000 . Det visar den preliminära statistiken från SCB.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2007

Fler som föddes än som dog och fler inflyttade både från andra kommuner och andra länder har bidragit till att Trelleborgs kommuns invånarantal nu nått rekordnoteringen på 40 307 invånare i december förra året.

Totalt ökade invånarantalet med 477, det högsta sedan början av 1990-talet.

Annons

– Det är verkligen spännande att intresset är så stort för Trelleborg och att bo i Trelleborg, säger kommundirektör Rutger Persson.

Samtidigt betonar han att fler invånare också kräver mer och ännu bättre kommunal service.

– Befolkningsökningen måste ske i lagom takt. Det handlar om allt ifrån att bygga förskolor i nybyggda områden till planering av skolor, äldreomsorg och infrastruktur. En ringväg runt Trelleborg är ett behov som blir ännu tydligare, säger Rutger Persson. Den senaste befolkningsprognosen som kommunen har i sin översiktsplan visar att befolkningen ska öka från 39 477 personer år 2004 till 44 630 år 2015. Men en ny prognos som just håller på att utarbetas visar på ännu större befolkningsökning.

– När vi tog den gamla befolkningsprognosen så var den realistisk men nu visar det sig att det snarare ökar ännu snabbare, säger Rutger Persson.

Förra året föddes 440 barn i Trelleborgsfamiljer vilket är tio fler än i befolkningsprognosen från 2004. Det gör att behovet av förskolor kommer att öka ytterligare. Dessutom kommer antagligen den största delen av nyinflyttade till kommunen bestå av familjer med små barn eller som planerar att skaffa barn.

– Kortsiktigt kan en kraftig befolkningsökning bli en ekonomisk belastning för en kommun. Men på lång sikt ger det ökade skatteintäkter, säger Rutger Persson. För att få reda på vilka behov av kommunal service som kommer att finnas på Stavstensudde så har kommunen frågat byggherrarna om ålderskategorin på dem som redan köpt hus.

– Det har visat sig att det skiljer sig en del mellan de olika byarna, säger Rutger Persson.

Hur befolkningsökningen kommer att se ut är annars ganska svårt att förutspå, särskilt på längre sikt. En sak som beräknas bidra till en fortsatt befolkningsökning i Trelleborgs kommun är utbyggnaden av pågatågstrafiken.

– Pendlingsbenägenheten har ökat och det blir ju ännu bättre med pågatåg, säger Rutger Persson.

För övrigt så har den rådande konjunkturen i landet en stor påverkan eftersom det ofta är kopplat till efterfrågan på villor. Även inflyttningen från Danmark påverkar befolkningsökningen i Trelleborg.

Annons

JennyIsaksson

0410-545 27

jennyisaksson@ allehandasyd.s

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons