Annons

Äldrevård läggs ut på entreprenad

I slutet av 2008 ska 40 nya platser stå klara för äldre på Högalid.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2007

Nu är det klart att ett nytt äldreboende blir av på Högalid.

Men inte i kommunens regi. För första gången läggs en verksamhet inom vård- och omsorg ut på entreprenad.

Annons

– Detta blir något nytt för oss, säger socialchef Karin Cederholm.

Vård- och omsorgsnämndsordförande Per Grönlund (spi) är nöjd med beslutet.

– Man måste förstå att all kompetens inte ligger här. Det är bra att se sig omkring. Och dessutom vill vi titta över alla verksamheter för att kunna konkurrensutsätta så mycket som möjligt, säger han.

Vem som ska driva äldreboendet och vad det kommer att kosta är inte klart. Vad som dock är klart är att boendet ska rymma 40 lägenheter och kommer att kräva runt 40 tjänster.

– Det kan låta mycket. Men eftersom boendet kräver personal dygnet runt kräver det mycket resurser, säger Karin Cederholm. Arbetet med att ta in anbud har nu börjat. Så fort som möjligt vill nämnden komma i gång med verksamheten. Senast i slutet av 2008 kan äldreboendet stå färdigt.

Nämndsledamot Marianne Pettersson (s) reserverade sig mot beslutet.

Detta är med stor sannolikhet inte den sista verksamheten som läggs ut på entreprenad. Per Grönlund har siktet inställt på andra verksamheter.

– Kosten ligger nära till hands. Vi har redan börjat titta på de möjligheterna, säger han.

Vad skulle pensionärerna kunna vinna på att matlagningen inte drivs av kommunen?

– Kvalitén skulle bli bättre. Det har ju varit en hel del klagomål på maten som lagas på bland annat Akka. Konkurrensutsätter man detta kan pensionärerna få bättre valmöjligheter. De ska kunna välja leverantörer.

Annons

Efter stora problem med mögel renoveras nu Akkas kök. Per Grönlund menar också att det är ett bra tillfälle att lägga ut matlagningen på entreprenad när köket är nyrenoverat. En annan verksamhet som skulle kunna konkurrensutsättas är hemtjänsten. Men några konkreta planer finns inte i dag.

– Det är överhuvudtaget viktigt att skynda långsamt när det gäller verksamhet som rör vård, säger Per Grönlund.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons