Annons

Äldreboendet blev strömlöst i flera timmar

I nästan sex timmar fick boende och personal på Alstadhemmet klara sig utan ström när stormen Simone drog fram över slätten för en månad sedan. "Ett strömavbrott påverkar alltid hos oss", säger enhetschefen.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2013
Personal och boende på Alstadhemmet fick klara sig utan el i fem-sex timmar i samband med stormen Simone.
Personal och boende på Alstadhemmet fick klara sig utan el i fem-sex timmar i samband med stormen Simone.Foto: Foto: Claes Nyberg

Kommunen har flera nödaggregat som kan användas vid elavbrott. Men när personalen på Alstadhemmet hörde av sig till kommunen i samband med stormen Simone var det för sent.

– Det var många träd som föll när det blåste som mest. Risken att skicka ut folk i det vädret var för stor, säger energichefen Micael Bergquist.

Annons

Han menar att det är upp till varje verksamhet att meddela om man behöver reservkraft ifall det blir strömavbrott. Då kan aggregaten placeras ut i förväg. Men Alstadhemmets enhetschef Anki Lindeberg säger att ett aggregat brukar placeras ut per automatik.

– Jag vet inte varför det inte var så i år. Men vi klarade oss bra, vi fick ta fram lite extra filtar. Eftersom vi har strömavbrott några gånger varje vinter har vi ett spritkök där vi kan värma lite varma koppen-soppor och göra en kopp kaffe, säger Anki Lindeberg.

Den här gången fick de boende och personalen klara sig utan el i fem-sex timmar. Vid 21-tiden hade vinden avtagit så pass att ett aggregat kunde placeras ut och strax före midnatt hade boendet återigen ström.

Enligt Micael Bergquist var det bara ett fåtal verksamhetschefer i kommunen som begärde att få ett nödaggregat utplacerat i samband med Simone.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons