Annons

Äldreboenden ska profilera sig

I framtiden ska äldre kunna välja äldreboende efter smak och intresse. Varje boende ska vara bra på allt men bäst på något.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
åldermansgympa
åldermansgympaFoto: 
Foto: 
Foto: 

Enligt en brukarundersökning som gjordes av Socialstyrelsen 2008 får Trelleborgs äldreboende endast 48 poäng av 100 i så kallat "nöjd kund-index" när det gäller social samvaro och aktiviteter. Kommuner som Vellinge, Svedala och Tomelilla ligger högre.

– Det var efter den undersökningen som diskussioner om aktiviteter tog fart på kommunen. Det var då vi bestämde att börja med två utevistelser i veckan, berättar Kenneth Johansson, chef för äldreboendena i Trelleborgs kommun.

Annons

En rundringning som Trelleborgs Allehanda har gjort visar att enhetscheferna på Trelleborgs äldreboende över lag är nöjda med sitt utbud av aktiviteter. Det händer något varje dag och extraaktiviteter som konserter och utflykter är vanliga.

– Aktiviteter är väldigt viktiga. Och vi försöker att lägga fokus på den sociala biten hela tiden, säger Kenneth Johansson.

Han tycker ändå inte att några särskilda krav på aktiviteter ska ställas på äldreboendena. Eller att det ska ligga under en särskild budget. Idag är det istället upp till varje äldreboende att planera aktiviteter.

– Det finns så olika syn på vad aktiviteter är för något. Nu är det så att varje äldreboende får lägga upp detta själva, säger han.

Han har helt andra planer för äldreboendena. Idén kommer från en anhörig som en gång ställde frågan: Vilka olika profiler har de olika verksamheterna?

– Det var ju en bra idé. Jag har precis diskuterat detta med cheferna på de olika äldreboendena, berättar Kenneth Johansson.

Tanken är att alla äldreboenden ska vara bra på allt men bäst på något. Det kan handla om att vara bra på utomhusvistelse, satsa på kontaktmannaskapet eller att lära sig mer om hur man bemöter anhöriga.

– Jag har gett cheferna i uppdrag att fundera över vilken profil de skulle kunna ha och hur de ska uppnå den profilen. I november måste de återkomma till mig med en plan, säger han.

Mia Sandgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons