Annons

Äldre man fick rätt mot kommunen

En äldre man som av kommunen nekats plats på särskilt boende får rätt av förvaltningsrätten.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2012
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Socialnämnden i Trelleborg avslog mannens begäran om bistånd i form av särskilt boende enligt socialtjänstlagen. Nämnden ansåg att hemtjänsten skulle tillgodose mannens behov, detta trots att han beviljats plats på särskilt boende ett år tidigare – men då hann han inte bestämma sig fort nog.

Mannen, som är i 90-årsåldern, överklagade nämndens beslut till Förvaltningsrätten. Han menade att hans tillstånd försämrats senaste året, att han inte varit utomhus på månader och att hans psykiska hälsa försämrats då hans hustru nyligen avlidit.

Annons

Han kunde inte heller förstå varför hans ansökan hade mindre anledning att beviljas nu jämfört med för ett år sedan.

Socialnämnden hänvisade till att hemtjänst med måltidsservice två gånger per dag och därtill hjälp med matdistribution, apoteksärenden, städning, inköp och ledsagning med trygghetslarm är tillräckligt för att mannen tillförsäkras skälig levnadsnivå i hemmet.

Förvaltningsrätten, som inte är enig i sin dom, bifaller mannens överklagande med hänvisning till mannens höga ålder och hans ökade fysiska och psykiska ohälsa.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons