Annons

Åldersgräns för djurinköp på gång

Jordbruksverket vill införa en åldersgräns på 16 år för inköp av sällskapsdjur. Ett förslagsom tas emot positivt av Trelleborgs Akvarieaffär och som nu ligger hos regeringen för beslut.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG Förslaget handlar om de traditionella sällskapsdjuren, kaniner, marsvin, hamster, fåglar, fiskar, vandrande pinnar med flera. Syftet är att förbättra skyddet för sällskapsdjuren och att anpassa de svenska reglerna till Europarådets konvention om skydd för sällskapsdjur. - Detta är inget nytt, säger Mats Danielsson på Zoobranschens Riksförbund, Zoorf. Den seriösa handeln har redan liknande regler, även vad gäller skötselanvisningar för djuren man säljer. Förslaget har varit ute på remiss och 57 olika organisationer har yttrat sig. Förslaget ligger hos regeringen för beslut. Men det gäller inte för större djur som hundar, hästar, grisar och så vidare. Tanken är att de djuren är så kapitalkrävande att barn inte kan handla dem själv i alla fall. - Det enda problemet är egentligen akvariefiskar där reglerna är otydliga, säger Mats Danielsson. Vad gör vi om en 14- eller 15-åring vill komplettera sitt akvarium med två fiskar? Till Trelleborgs Akvarieaffär är det mycket ovanligt att barn kommer ensamma, utan föräldrar. - Vi vill att föräldrarna ska vara med, säger Per Bengtsson. Dels får de skötselanvisningarna, dels är det ju mer än djuret. Det kan vara bur, foder och annat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons