Annons

Aldenhov tar priset

Konstnären Ingmar Aldenhov har fått utmärkelsen Johan Ahlbäcks-priset, som delas ut en gång om året i Smedjebacken. "Jag är både glad och överraskad", säger Ingmar Aldenhov som därmed är 15 000 kronor rikare.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2005
Trelleborgskonstnär belönas för sina målningar från gummifabriken. BILD: CLAES NYBERG
Trelleborgskonstnär belönas för sina målningar från gummifabriken. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Ljus och skuggspel. Rörliga figurer som tar form på duken. Ingmar Aldenhov, konstnären som har bostad och ateljé vid Dalköpinge ängar, har alltid gillat att avbilda människan i arbete och i rörelse. Det har han fått Ahlbäck-priset för.

Johan Ahlbäck (1896-1973) är mest känd för sina målningar av arbetare, oftast gestaltningar av tungt kroppsarbete på några industrier i Dalarna när det förra seklet var ungt.

Annons

– Roligt att bli utvald, berättar Ingmar Aldenhov.

Avgörande för att valet föll på just Aldenhovs konst var att han för snart sex år sedan arbetade på Trelleborgs gummifabrik. Under ett halvår skildrade han arbetet på avdelningen teknisk laminat där den 70 grader varma gummiduken valsas ut. Vistelsen på Trelleborg AB kunde genomföras tack vare ett arbetsstipendium, finansierat av ABF, Arbetarnas bildningsförbund.

– Tiden på gummifabriken var givande och jag fick insyn i hur slitsamt det kunde vara. Jag tecknade skisser, närmare 800 stycken på plats i fabriken, och när jag kom hem till ateljén gjorde jag oljemålningar, berättar han.

Bilderna ställdes ut, både i fikarum på fabriken och sedan på Garvaregården.

Aldenhov är själv uppvuxen på Österlid, bara ett stenkast från gummifabriken. Målat har han gjort i många år och den konstnärliga banan inleddes 1965 då han var 23 år och började på Skånska målarskolan i Malmö. Sedan dess har han ställt ut i en rad olika sammanhang.

Exakt vad Ingmar Aldenhov ska använda prispengarna till är ännu inte riktigt bestämt. Enstaka studieresor till Stockholm och Göteborg är inplanerade och det behövs alltid medel till material.

– Dukar och fäg går är det alltid strykande åtgång på, eftersom jag är produktiv, säger han.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons