Annons

Albansk lärare fick rätt i ännu en domstol

Kammarrätten anser att kommunen ska upphäva beslutet att anställa en obehörig modersmålslärare i albanska.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2007

I en dom som meddelades i veckan skriver kammarrätten i Göteborg att man gör samma bedömning som länsrätten tidigare kommit fram till, att Trelleborgs kommuns beslut att anställa en annan modersmålslärare i albanska i stället för den klagande behörige läraren, ska upphävas.

Kammarrätten anser precis som länsrätten att beslutet som kommunen tog strider mot skollagen.

Annons

Ärendet har pågått i flera år och handlar om en tjänst som modersmålslärare i albanska. När tjänsten utlystes beslöt rektorn för modersmålslärarna Teresa Montal att anställa en obehörig lärare i stället för den sökande som nu ligger i tvist med kommunen. Som skäl angavs att den sökande läraren trots sin examen från svensk högskola var olämplig. Han pratade för dålig svenska och hade inte tillräckliga kunskaper om den värdegrund som råder i den svenska skolan, hävdade kommunen.

Facket har krävt att kommunen ska specificera exakt vilka kriterier som ska uppfyllas, men rätten anser inte att kommunen har lämnat tillfredsställande svar i frågan.

Domen innebär inte att mannen blir anställd eller att den lärare som fick tjänsten förlorar den. Däremot kan den behöriga läraren ansöka om skadestånd från tingsrätten.

– Vi kommer inte överklaga till Regeringsrätten. Vi håller fast vid kammarrättens dom, säger skolchef Barbro Melander.

Vad innebär det för denne lärare?

– Det innebär att om vi utlyser en tjänst i framtiden är han välkommen att söka precis som alla andra.

Louise Voll Ercolino

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons