Annons

Albakors styrman åtalas

Den ryske styrman som styrde upp fiskefartyget Albakor på Kullagrundet för snart tre veckor sedan, åtalades på fredagen. Mannen är misstänkt för grovt sjöfylleri.
Trelleborg • Publicerad 1 mars 2002

Det var natten till 11 februari som fartyget gick på grund söder om Trelleborg. De 37 i besättningen kunde räddas av andra fartyg som kom till undsättning. Väl i land alkotestades den 47-årige styrmannen. Testet visade att mannen hade 1,86 promille alkohol i blodet. Under häktningsförhandlingen förklarade styrmannen promillehalten med att han druckit en drink och en öl ombord på m/s Trelleborg efter det att han räddats från det grundstötta fartyget. - Även om så skulle vara fallet förklarar det på intet sätt den höga promillehalten, säger kammaråklagare Mats Ericsson. Rättegången mot mannen hålls i Malmö tingsrätt på onsdag. Mats Ericsson har tidigare sagt att han tycker brottet är värt mellan två och sex månaders fängelse eftersom styrmannen hade ansvaret för ett fartyg med 37 mans besättning och att han navigerade så allvarligt fel. Dessutom spillde fartyget olja. Albakor ligger fortfarande kvar på grundet och fartyget är i det närmaste vattenfyllt. Före torsdag ska rederiet ha ha lämnat in en räddningsplan till Sjöfartsinspektionen i Malmö. Kostnaden för bärgningen beräknas till sju miljoner kronor, som fartygets ägare eller försäkringsbolaget får stå för.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons