Annons

Alan Nerway orolig för släktingarna

Alan Nerway, som driver en pizzeria i Trelleborg, har sju bröder och deras familjer kvar i norra Irak. Han oroar sig för dem eftersom han inte längre kan kontakta någon av dem.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Städerna har redan tömts på folk. De flesta kurder i norra Irak har flytt upp i bergen. Det finns ingen täckning för mobiltelefoner där, så enda sättet att höra hur de mår är att de ringer mig. Själv satt Alan Nerway uppe hela natten och följde nyhetssändningarna på alla kanaler, både arabiska, kurdiska och västerländska. Nu när kriget inletts är mat och tak över huvudet är två dagliga problem som hans släktingar ställs inför. - De har lagt upp ett matförråd som räcker i ungefär två veckor. Vissa sover utomhus i sovsäckar, andra har sökt sig till vänner och familjemedlemmar som har hus utanför städerna. Min mamma som är kvar därnere är handikappad och har reumatism. Hon måste vara inomhus, det är alltför kallt ute om nätterna nu för att hon skulle klara sig annars. Att maten ska ta slut är inte det enda problemet som oroar Alan Nerways släktingar. - De är rädda för att Turkiet ska gå in i Irak. Samtidigt är de oroliga för att det kan komma attacker med kemiska vapen. Några gasmasker eller annan skyddsutrustning finns inte att få om en attack skulle bli verklighet. - De har fått några råd på tv, att man ska hålla sig högt uppe i bergen eftersom gasen lägger sig lågt. Dessutom ska man söka sig nära vatten. Ett annat råd de fått är att göra en provisorisk gasmask av kol lindat i en tygtrasa. Att inte kunna få reda på hur bröderna och deras familjer mår är frustrerande för Alan Nerway. - När min ena bror ringde igår sa jag till honom att han genast måste kontakta mig om det händer något hemskt.

Tomas Nyberg tomas.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons